HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Húsmentes receptek - nemcsak böjtölőknek

2013.02.13. 09:00 KreDieSz

fasting.jpg

A mai nappal kezdetét veszi a nagyböjt, ami a keresztény közösségekben a húsvétra, Jézus feltámadásának megünneplésére felkészítő negyvennapos időszak. A katolikus egyház böjtöt hamvazószerdára(02.13.), nagypéntekre (03.29.), valamint a nagyböjt többi péntekjén ír elő.
A mai írásunkban megismerhetsz 3 kiváló húsmentes receptet, amit "böjt vagy nem böjt" esetén is nyugodtan kipróbálhatsz :-)

Babos-sajtos spenót

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej hagyma felkockázva
  • 1 csomag leveles és 1 csomag pürésített spenót
  • 6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 db fehérbab konzerv vagy lehet csicseriborsó is
  • 1 kis doboz 12%-os tejföl
  • 20 dkg sajt (lehet Trappista, feta vagy ízlés szerint egyéb fajta)
  • Só, bors, olaj

Elkészítése:

Az apróra kockázott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótotokat, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ha a spenót összeesett, hozzáadjuk a tejfölt. Hozzákeverjük a babot. Ha szükséges utóízesítjük. A Trappistát belereszeljük vagy tálaláskor tesszük a meleg főzelékre, hogy ráolvadjon. A fetát felkockázva feltétként javasoljuk.

 Gombás rizsgolyók

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg főtt barna rizs (barna rizsnél érdemes egy jó 40-50 perc főzési idővel számolni)
  • 20 dkg gomba felszeletelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 db tojás
  • Zsemlemorzsa, olaj
  • Só, bors, aprított petrezselyemzöld

Elkészítése:

Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, pároljuk meg benne a gombát. Sóval, borssal fűszerezzük. Szórjuk meg a liszttel és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet. A tűzről levéve hozzáadjuk az egyik felvert tojást, az aprított petrezselyemzöldet és a főtt rizst. Hagyjuk kihűlni, majd a masszából vizes kézzel formáljunk kis golyókat. Verjük fel a maradék tojást, majd előbb a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgassuk meg a golyókat.
Tegyük egy tepsibe, olajsprayvel lefújva 200 fokon süssük meg őket.

Kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt mártogatósnak és/vagy salátákat. Ajánljuk mellé például a fekete retek salátát, melynek receptjét a Remek téli eledel: a fekete retek írásunkban találhatod.

Répás és almás mini palacsinták

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb sárgarépa durvára reszelve
  • 1 alma durvára reszelve
  • 1 tojás
  • 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl szóda
  • 2 evőkanál natúr joghurt vagy kefir
  • Só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, fahéj

 Elkészítése:

A palacsintához összekeverjük  a tojást, a lisztet, a sütőport, az olvasztott vajat, a szódát és a natúr joghurtot. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük az almát és az őrölt fahéjat; a másikhoz a répát, egy csipet sót, borsot és petrezselyemzöldet.

Teflon serpenyőben 2 evőkanálnyi adagokban megsütjük. Nem kell hozzá olaj, mert van benne vaj.

Tölteléknek a répáshoz petrezselymes-újhagymás túrókrémet javaslunk, az almáshoz pedig kevés mézet fahéjjal ízesítve.

Ha kíváncsiak vagytok még több húsmentes receptre ezeket ajánljuk még figyelmetekbe:

Túrós tészta Netti módra

Kukoricaprósza

Zsuzsa mediterrán töltött gombája

Márti lencsesalátája

Céklás szendvicskence

Túrós magos mackók

Zabkása almával és dióval

Gombás fasírt golyók

Brokkolifőzelék tepsis tojáslepénnyel

Popey tésztája

Céklasaláta

 Jó étvágyat!

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.

Mariann

2 komment

Címkék: vega receptek főzelék gyümölcsös desszert sós süti

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr145074437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2013.02.13. 17:33:40

Hú, durva leszek, de ha a tejföl belefér... Krumplikása, azaz felkarikázott krumpli, annyi sós vízben megfőzve puhára, ami éppen ellepi. Ha puha, kicsit összetörni, és beleszórogatott liszttel besűríteni, kb tíz pecig főzni, (folyamatosan keverni, mert köpköd). Lesz egy masszív massza, ezt ki kell rakni egy tányérra, egy evőkanál hegyére elhelyezett kevés zsírral, vagy vajjal széthúzogatni a tányéron (egy pici mindig leolvad). Ha kész a tányér, egy kanál tejfölt szétkenni rajta, megenni. Apa erre azt mondta, hogy ehetetlen, felragad a szájpadlására, én annyira szeretem ezt az egyszerű ízt, hogy tavaly megromlott két tányér kocsonyám, mert két hétig ezt ettem. (mikróban átmelegítve a massza, ugyanígy kikenhető). Ha nem böjti, lehet tupírozni sült hagymával, sült kolbásszal stb.

KreDieSz 2013.02.14. 13:13:41

Kedves élhetetlen!

Köszönjük a hozzászólásod. Ezt a receptet még nem próbáltuk, de a kásaféleségeket kinézetük és állaguk ellenére szeretjük, így egy tesztelésre mindenképpen elkészítjük ezt a verziót is. :)
süti beállítások módosítása