A mai nappal kezdetét veszi a nagyböjt, ami a keresztény közösségekben a húsvétra, Jézus feltámadásának megünneplésére felkészítő negyvennapos időszak. A katolikus egyház böjtöt hamvazószerdára(02.13.), nagypéntekre (03.29.), valamint a nagyböjt többi péntekjén ír elő.
A mai írásunkban megismerhetsz 3 kiváló húsmentes receptet, amit "böjt vagy nem böjt" esetén is nyugodtan kipróbálhatsz :-)
Babos-sajtos spenót
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej hagyma felkockázva
- 1 csomag leveles és 1 csomag pürésített spenót
- 6 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 db fehérbab konzerv vagy lehet csicseriborsó is
- 1 kis doboz 12%-os tejföl
- 20 dkg sajt (lehet Trappista, feta vagy ízlés szerint egyéb fajta)
- Só, bors, olaj
Elkészítése:
Az apróra kockázott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótotokat, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ha a spenót összeesett, hozzáadjuk a tejfölt. Hozzákeverjük a babot. Ha szükséges utóízesítjük. A Trappistát belereszeljük vagy tálaláskor tesszük a meleg főzelékre, hogy ráolvadjon. A fetát felkockázva feltétként javasoljuk.
Gombás rizsgolyók
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg főtt barna rizs (barna rizsnél érdemes egy jó 40-50 perc főzési idővel számolni)
- 20 dkg gomba felszeletelve
- 1 evőkanál vaj
- 1 dl tej
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 db tojás
- Zsemlemorzsa, olaj
- Só, bors, aprított petrezselyemzöld
Elkészítése:
Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, pároljuk meg benne a gombát. Sóval, borssal fűszerezzük. Szórjuk meg a liszttel és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet. A tűzről levéve hozzáadjuk az egyik felvert tojást, az aprított petrezselyemzöldet és a főtt rizst. Hagyjuk kihűlni, majd a masszából vizes kézzel formáljunk kis golyókat. Verjük fel a maradék tojást, majd előbb a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgassuk meg a golyókat.
Tegyük egy tepsibe, olajsprayvel lefújva 200 fokon süssük meg őket.
Kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt mártogatósnak és/vagy salátákat. Ajánljuk mellé például a fekete retek salátát, melynek receptjét a Remek téli eledel: a fekete retek írásunkban találhatod.
Répás és almás mini palacsinták
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kisebb sárgarépa durvára reszelve
- 1 alma durvára reszelve
- 1 tojás
- 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 dl szóda
- 2 evőkanál natúr joghurt vagy kefir
- Só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, fahéj
Elkészítése:
A palacsintához összekeverjük a tojást, a lisztet, a sütőport, az olvasztott vajat, a szódát és a natúr joghurtot. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük az almát és az őrölt fahéjat; a másikhoz a répát, egy csipet sót, borsot és petrezselyemzöldet.
Teflon serpenyőben 2 evőkanálnyi adagokban megsütjük. Nem kell hozzá olaj, mert van benne vaj.
Tölteléknek a répáshoz petrezselymes-újhagymás túrókrémet javaslunk, az almáshoz pedig kevés mézet fahéjjal ízesítve.
Ha kíváncsiak vagytok még több húsmentes receptre ezeket ajánljuk még figyelmetekbe:
Zsuzsa mediterrán töltött gombája
Brokkolifőzelék tepsis tojáslepénnyel
Jó étvágyat!
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Mariann