Készítsünk minél többször friss zöldségekből készült ételeket, egy részüket nyersen - hangzik gyakran az ajánlás. De mit tegyünk így tél végén/tavasz elején, amikor még nem túl nagy a kínálat? Mit szólnátok olyan egyszerű, gyors, és ízletes megoldáshoz, mint a szendvicskrémek? :-)
Abban szerintem a legtöbben egyetértünk, hogy a szendvicsek szinte mindenki életében nap, mint nap jelen vannak. Márcsak ezért is jó választás a különböző szendvicskencékkel feldobni őket, hogy a napi szendvicsek finomak, ízletesek és változatosak lehessenek.
A fajtákat tekintve célszerű a szezonális zöldségek mellett dönteni - a legjobb választás a hazai, ami az adott helyen amúgy is megterem. Így március elején jó választás például a cékla, dió, fejes káposzta, fekete retek, karalábé, sárgarépa, sütőtök, a vöröshagyma, és a zeller, valamint érdemes kipróbálni a különböző bio csírákat is.
Miért jobbak az idény növények?
Ha minden évszakban az idénynek megfelelő nyersanyagok közül válogatunk - és elsősorban azokat, ami az adott helyen megterem - azzal nemcsak egészségünk, hanem környezetünknek is jót teszünk. A természetes körülmények között termett zöldségek és gyümölcsök azért is jobbak, mert magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk. Ráadásul vásárlásukkal a hazai termelőket támogathatjuk. A legjobb, ha valaki a saját kis kertjében (vagy erkélyén) termelhet, de ha erre nincs mód, akkor keress egy megbízható zöldségest, nézz körül a piacokon vagy látogass el kistermelői vásárokra, amik szerencsére egyre elterjedtebbek mostanában. Bárhol is vásárolsz, arra buzdítunk, hogy nézd meg honnét származik az adott növény: hagyjuk a kínai fokhagymát, a dél-afrikai körtét és válasszuk inkább a hazait egészségünk, környezetünk és a közösségünk érdekében egyaránt!
Ötletek és receptek a szendvicskrémek készítéséhez
Mindegyik recept számos más variációban is létezik, tehát mindenki formálja saját ízlésére, kísérletezzetek és ha van kedvetek, osszátok meg velünk is! :) A mi kedvenceink:
Céklás szendvicskence - a fokhagyma erejével
+1 tipp: ha extra gyors megoldásra van szükség, akkor próbáld ki azt, hogy a vajat/margarint kikevered nyers reszelt zöldséggel (pl. cékla, sárgarépa, zeller), adsz hozzá némi ízesítőt: a répáshoz fokhagymát, a cékláshoz tormát, a zellereshez egy kis aprított diót szoktam választani + só, bors és már kész is.
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk az EGÉSZség témájában: a táplálkozás, a testmozgás, az egészség megőrzés (mind a nyugati orvoslás, mind az alternatív medicina tükrében), lelkünk titkainak témájában, és minden egyéb, ami a gyerekek és a család szempontjából érdekes lehet.
Mariann