HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Mi fán terem a digitális scrapbook?

2014.06.23. 08:00 KreDieSz

Nemrég ráakadtam egy nagyon inspiráló elfoglaltságra, a scrapbookra. Ti hallottatok már róla? Múlt héten a Mi fán terem a scrapbook? írásunkban már megismerkedhettetek a hagyományos fajtával, a mai nap pedig a digitális scrapbook rejtelmeibe vezet be bennünket Thurzó Katalin, a 7szindizajn.hu bloggere. Balaton_hangulat.jpg

Mi is az a digitális scrapbook?
A scrapbook oldalakon, albumokban saját élményeinket, érzéseinket dolgozzuk fel képes formában. A digitális fotókat kiegészítik hosszabb-rövidebb írások és a hangulatot is érzékeltető díszítő elemek. Napló, fotóalbum és művészi alkotás is egyben. A digitális scrapbook során a kollázs készítéséhez valamilyen grafikai programot használunk.

Milyen program szükséges hozzá?
Bármilyen – rétegeket kezelni képes – képszerkesztő program. Legtöbben a Photoshop-ot használják, de közel ilyen jó a GIMP, mely egy ingyenes, nyílt forráskódú, folyamatos fejlesztés alatt álló grafikai szoftver. Ezeken kívül van még rengeteg online vagy letölthető kisebb program, amelyek a fentieknél jóval kevesebbet tudnak, ugyanakkor egyszerűen használhatók. Léteznek kifejezetten digitális scrapbookhoz tervezett szoftverek is.

Van esetleg olyan oldal, amit javasolnál, ahol érdemes körbenézni? Mennyire van esély letölteni ingyenes sablonokat? Ha fizetős, akkor kb mennyi a reális ár értük és mit tartalmaznak? Mármint hátteret, keretet, kis díszeket?
A fotókon kívül scrapbook készletekre is szükség van. A készletekben találhatók különféle, színes, mintás, textúrás hátterek, díszítő elemek (pld. virág, képkeret, absztrakt minták). A template olyan sablon, amely több mozgatható, alakítható, kicserélhető réteget tartalmaz. A quickpage (magyarul gyorslapnak szoktuk hívni) szintén sablonnak nevezhető, amely egyetlen rétegből áll, leginkább egy képkerethez hasonlít, amely alá elhelyezhetjük saját fotónkat. Ezek megvásárolhatók digitális scrapbook webáruházakban. Magyarországon még nincs olyan üzlet, amely ezzel foglalkozna, így dollárban tudom az árakat megmondani. Egy átlagos készlet, melynek tartalma 10-12 háttérpapír 30-40 kiegészítő, általában 5-7 dollár között kapható. Rendszeresen vannak akciók, amikor kedvezményesen hozzájuk lehet jutni.
Letölthetők ingyenes minták is, ezeket érdemes olyan dizájnerek weboldalain keresni, akik színvonalas webáruházakban árulják készleteiket. A digitális scrapbookhoz nem feltétlenül szükséges készleteket vásárolni, egyrészt mert rengeteg ingyenes kellékhez hozzá lehet jutni, vagy – megfelelő gyakorlattal – magunk is elkészíthetjük azokat.

Több helyen olvastam a "freebie" kifejezést, de a pontos jelentése nem világos a számomra. Mit jelent ez?
A freebie ingyenes letölthető digitális terméket, ajándékot jelent. Digitális scrapbook esetében ezek kisebb készletek, sablonok.

Honnét érdemes ötleteket meríteni, inspirálódni, illetve utánaolvasni a témának, akit megfogott?
Amikor én kezdtem ezzel foglalkozni, csak angol nyelvű oldalakon lehetett ezt a témát megtalálni. Szerencsére ma már egyre több magyar weboldalon, blogon találkozatunk digitális scrapbook oldalakkal, inspiráló leírásokkal, sőt oktatóanyagokkal is. Nemcsak digitális scrapbook oldal inspirálhat alkotásra, hanem egy hagyományos, papír alapú oldal vagy egy poszter vagy magazin, egy idő után tulajdonképpen bármi. 
 A digitális scrapbookhoz elsősorban a grafikai program használatát kell elsajátítani. Az interneten magyar nyelven is vannak ezekről a programokról útmutató leírások, megvásárolhatók oktatóvideók. Weboldalamon elsősorban a GIMP leckék olvashatók kifejezetten scrapbookos szemszögből, tehát olyan trükköket mutatok be, amelyek digitális scrapbook oldalakhoz hasznosíthatók. Kezdőknek a 7 részes ingyenes email tanfolyamot ajánlom, ahol fényképes üdvözlőlapok készítését mutatom be leírások és képernyővideók segítségével. A sablonok használata persze még nem jelenti azt az igazi alkotás-élményt, de később, sok gyakorlással, lelkesedéssel és kitartással igen magas szintre lehet jutni. Digitális oldalainkat éppúgy, mint a fényképeket előhívathatjuk, összeállíthatunk belőlük fotókönyvet, de vászonra is nyomtathatjuk akár egy festményt.
Ha már ismerjük a programot annyira, hogy önállóan tudunk vele montázst készíteni, érdemes nézegetni a külföldi és hazai scrapbookos galériákat egyaránt. Ebből a szempontból nem tennék különbséget hagyományos és digitális közt, sok esetben a monitoron látott képről nehéz eldönteni, hogy melyik technikával készült.

Elmesélned nekünk a Te történetedet? Mióta foglalkozol ezzel? Hogy jött nálad?
2006 végén, kisfiam születése előtt, babanapló ötletek után kutattam az interneten, mert szerettem volna a készen kapható ragasztgatható könyvek helyett valami egyedit létrehozni.  Ekkor bukkantam rá erre az érdekes  szóra „scrapbook”.  A babakönyvet hónapról-hónapra felépítve jutottam egyre közelebb e tevékenység lényegéig, mely mára életem meghatározó részévé vált.
A képszerkesztést először az ingyenes GIMP programmal tanultam, s megszerzett tudásomat és egyéb scrapbookos tapasztalataimat a 2007. szeptemberében indított blogomban osztottam meg, mert úgy éreztem valami nagyszerű dologra bukkantam, amit másoknak is meg kell ismernie.
Néhány néhány évig dizájner voltam több nemzetközi digitális scrabook webáruháznál.
Elvégeztem egy OKJ-s kiadványszerkesztő tanfolyamot, ahol az Adobe programokkal (Photoshop, Illustrator, Indesign) is megismerkedtem.
A szakmai ismereteket a scrapbookozás során is tudom alkalmazni, de természetesen ahhoz, hogy valaki elkezdje a digitális scrapbookot, egyáltalán nem szükséges semmiféle képesítés azon kívül, hogy alap szinten tudja kezelni a számítógépet.
A scrapbook nemcsak egy kreatív elfoglaltság, amit szabad idejében űz az ember. Annál sokkal több: filozófia, híd a nemzedékek és az emberek között, a kommunikáció egy sajátos formája. Segítségével szorosabb kapcsolatokat építhetünk másokkal, fejleszthetjük személyiségünket. A digitális scrapbook még azért is jó, mert a fényképeket lehet javítani, alakítani és a gyengén sikerült fotókat is különlegessé tudjuk tenni a képszerkesztő programokkal, így lehetőségünk van minden fontos élményünket, gondolatunkat ily módon konzerválni.
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy a digitális scrapbookról beszélhettem.  Ha szeretnél többet megtudni róla, szeretettel várlak weboldalamon!
Thurzó Katalin
www.7szindizajn.hu

Végül egy kis ízelítőt találtok ebben a galériában Katalin munkáiból:

Én most nagyon lelkes lettem ez ügyben. Kezdésként meg is leptem magam Katalin egy kezdőknek szóló online tanfolyamával, a Régi idők történeteivel, ahol egy nosztalgia fotóalbumot fogunk tervezni. Már nagyon várom mi sül ki belőle. :-)

Mariann

 

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ajánló egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr86394733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása