HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Mi fán terem a scrapbook?

2014.06.16. 08:26 KreDieSz

Ahogy megszokhattátok tőlünk az egészséges életmód fogalmát elég tág körben értelmezzük: hisszük, hogy minden alapja a jó közérzet, melyhez nagyban hozzájárulhat, ha van egy jó hobbink, egy olyan tevékenység, amit szeretettel, lelkesen végezhetünk. Szerintem ez fontos babával otthon lévő anyukáknál is, hogy kell néha valami, ami kimozdítja az agyunkat a babaverzumból. Igen, persze a kicsi az első, főként az első hónapokban, de eljön az idő, amikor megszületik a vágy (kinél előbb, kinél később), hogy jól esne néha kicsit mással is foglalkozni. Mindenki jól jár azzal, ha néha áthelyezzük a fókuszt és így feltöltődve sokkal többet tudunk adni magunkból is. Érdemes végiggondolni, hogy mi az, ami örömet okoz, feltölt. A héten én ráakadtam egy nagyon inspiráló elfoglaltságra: most hallottam először a scrapbook technikáról, ami rögtön nagyon magával ragadott. Ti ismeritek? Már alig várom, hogy belefogjak az első "remek művembe", de addig még jó pár dolognak utána kell járnom. Budaházi Brigitta, scrapbook oktató, a scrapbook.hu honlap szerkesztője volt kedves vállalni egy kis beszélgetést, ahol felvilágosít az alapokról. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy mi fán terem a scrapbook, mi ez konkrétan és hogyan érdemes nekivágni, tartsatok velünk, a mai írásunkból kiderül! :-)

edesalbumsb.jpg

Mi is az a scrapbook?

A scrapbook egy angol összetett szó, papírfecni-könyvet jelent, de ehelyett inkább az angol szót illetve az emlékalbum, élményalbum, kreatív album kifejezéseket használjuk. Tulajdonképpen ez a szó olyan speciális fényképalbumokat és ezek összeállításának folyamatát jelenti, ahol a képek mellé írott kommentárt, tárgyi emlékeket, látványos kiegészítőket mellékelünk, és különféle hobbitechnikákat vonultatunk fel. Egyfajta kollázstechnika. A célja pedig az, hogy segítsen plasztikussá és újraélhetővé tenni egy életélményt a későbbi szemlélő számára.

Ha vki a hagyományos technikával kezd, mit érdemes hozzá elsőre mindenképp beszerezni? Ez kb. mekkora összegű beruházás?

A hagyományos, tehát papíralapú technikát akár 2-3 db scrapbookpapírral és egy hozzájuk illő fotókartonnal is el tudod kezdeni. Egy egyszerű minialbumhoz például végy néhány fényképet, vágj félbe egy scrapbookpapírt, fűzd össze füzetként, válassz ki néhány fotót, amit ragassz kis szegéllyel egyszínű kartonra, a maradék papírokból vágj ki díszítőelemeket s, írd mellé a kommentárokat. Ez, a ragasztókkal és a fényképelőhívással együtt kb. 1500-1600 Ft-os költség. Úgy vélem maga a késztetés a lényeg, hogy alkoss, s hagyj magad után egy ilyen örökséget az utánad következő nemzedéknek. A papírok, hozzávalók fokozatosan kerülnek beszerzésre, egy ollóval és ragasztóval is pótolhatatlan scrapbookcsodákra is képes az ember. A technika elsajátítása pedig ugyanolyan folyamat, mint mondjuk az írás, olvasás volt annak idején az iskolában. Minél inkább rájövünk arra, hogy ó, de érdekes, van itt még mit felfedezni, úgy szerzünk egyre nagyobb gyakorlatot, mert motiváltak leszünk. Nem kell félni ettől a technikától – mindig azt szoktam mondani a kezdőknek tartandó tanfolyamaimon is. A lényeg, hogy vágj bele abba a papírba, s, kezdj neki! Ez az első lépés. Egy album nem attól lesz értékes, ha minél több drága hozzávalót vonultat fel benne az ember, hanem, hogy átsejlik rajta készítőjének finom lelke. A dizájn és a látványos hatáskeltés pedig megtanulható bárki számára.

Hol érdemes ötleteket meríteni, inspirálódni, illetve utánaolvasni a témának, akit megfogott?

Az interneten ma már minden megtalálható ezzel a témával kapcsolatban a kezdéshez, a továbbhaladáshoz és az ötletgyűjtéshez egyaránt. Magyar nyelvű honlapok, oktatóvideók, tanfolyamok, Pinterest mappák sőt már két könyv is segíti ebben azokat, akik tájékozódni szeretnének. Örömmel ajánlom honlapomat, a Scrapbook.hu-t, s az Ajándékok scrapbooktechnikával c. könyvemet.

Elmesélned nekünk a Te történetedet? Mióta foglalkozol ezzel? Hogy jött nálad?

2005 év végén eszméltem rá, hogy ez a technika létezik, egy közösségi alkalmon, ahol egy amerikai bélyegzőkatalógust lapozgattam, melyet aztán lelkes, s azóta sem szűnő internetes szörfölés követett. 2006. áprilisában készítettem az első ilyen ajándékot anyák napjára, s azóta nem telik el nap, hogy valamilyen formában ne kötődnék szeretett hobbimhoz, mely életformámmá vált, s álom munkahelyemmé nőtte ki magát számomra. Falom a könyveket, a szakújságokat, az online-tanfolyamokat, folyamatosan képzem magam, s igyekszem frissen tartani tudásomat, ezzel párhuzamosan a megszerzett tudást adom tovább blogbejegyzések, oktatóvideók és tanfolyamok formájában. A legemlékezetesebb „első” munkáim a nagymamámnak vagy az apukámnak készített minialbumok voltak. Ezek átadásakor, esett le az a bizonyos tantusz, mennyire építő ez a tevékenység számomra, mint alkotó számára s milyen jótékonyan hat az emberi kapcsolatokra is. Azóta már száznál is több album és scrapbookoldal készült, a mai napig élvezettel töltöm be a család kreatív krónikása szerepét. Valamiféle küldetéstudatot érzek ez irányban. Szeretném, ha minél több emberhez juthatna el ez a tevékenység, hogy más is csodálattal, örömmel és hálával fordulna ennek hatására a saját élete felé. Időtálló, minőségi időtöltésnek tartom a scrapbookozást, hozadéka sok szép emlék életben tartása, mindig aktuális nézegetni, semmivel sem pótolható ajándékötlet, s nem utolsó sorban a készítő személyiségének lenyomata egy sajátos örökség, ami az utókor számára kincset fog jelenteni.

Itt találtok egy kis ízelítőt a munkáimból:

 

Köszönöm az interjút, szeretettel várok minden érdeklődőt honlapomon és személyes blogomon egyaránt.

Budaházi Brigitta, Gigi –

http://www.scrapbook.hu

http://www.budahazibrigitta.blogspot.com

bbrigitta.jpg

 

 

 

 

 

 

Mi is köszönjük szépen a hasznos információkat! :-) Reméljük tetszett Nektek is a téma, hamarosan folytatjuk, amikor is a scrapbook egy másik ágával, a digitális változattal ismerkedhettek meg.

Mariann

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív egyéb lélek természetesen DIY

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr196300756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása