HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

A csokoládé utáni sóvárgásról - 2.rész

2014.05.06. 08:00 KreDieSz

csoki3.jpgElég sok ember - főként a nők- problémája a csokoládé iránti gyakori vágy, mostanában többen kérdeztetek erről. A háttérben több testi és lelki ok is állhat, a múlt héten már olvashattatok ennek egy lehetséges fizikális okáról és annak megoldásáról, a mai nap a pszihés háttér kerül előtérbe. Lássuk csak mi állhat a csokoládé utáni sóvárgás mögött a lélek szintjén:

A tested vagy a lelked éhes?

Először is érdemes azt megfigyelni, hogy érzelmi vagy fizikai éhséget érzünk, amikor ránk tör a sóvárgás. Az érzelmi éhség általános jellemzői:

  • hirtelen tör ránk, és rövid időn belül nagyon felerősödik
  • erőteljes, kényszeres, sürgető érzés
  • egy konkrét ételféleségre irányul, mely helyett más féle étel nem felel meg
  • egy erős "meg kell ennem" kényszeres érzés társul mellé
  • általában valamilyen felzaklató érzés után  tör ránk
  • automatikus vagy szórakozott étkezéssel jár együtt (pl.szinte észre sem vesszük az étkezést, csak hogy már elfogyott egy táblacsoki)
  • nem szűnik meg akkor sem, ha test eltelítődött
  • a végén bűntudat érzése kíséri

Testünk jelzései mindig üzenetet hordoznak számunkra. Nem kivétel ezalól az étvágyunk, a testsúlyunk sem. Érdemes időt szánni arra, hogy megfejtsük testünk üzeneteit és tudatosítsuk őket, ahelyett hogy megpróbáljuk legyőzni, és elnyomni, inkább próbáljuk meg megérteni, hogy milyen üzenetet hordoz magában.

Mit üzen  a csokoládé?

Dr.Doreen Virtue, a pszihológia doktora évekig dolgozott táplálkozási függőségekben szenvedő kliensekkel. Ezen évek alatt megfigyelte, hogy az azonos típusú sóvárgások mögött hasonló személyiség típusok, illetve problémák állnak fent. A csokoládé evéssel kapcsolatban ezeket a tapasztalatait osztja meg velünk:

A csokoládéfüggőkre jellemző személyiség vonások:

  • általában drámai, színes egyéniségek, akiknek nagy az igénye arra, hogy a figyelem középpontjában legyenek
  • a romantika és a szerelem központi szerepet tölt be az életükben, például hajlamosak könnyen szerelembe esni;  azt kívánják bárcsak az egész életük egy nagy szerelmes regény lenne és gyakran támasztanak irrális elvárásokat a kapcsolatokkal összefüggésben, amelyek ha meghiúsulnak vagy a szerelmük visszautasítja őket, úgy érzik megsemmisülnek
  • gyakoriak náluk a hangulatingadozások
  • túlzottan érzékenyek mások jóváhagyásával vagy rosszallásával szemben

Általánosságban az mondható el, hogy a csokoládé utáni sóvárgás hátterében a legtöbbször a szeretet utáni vágy, párkapcsolati problémák állnak. A csokoládéfüggőséggel  a lélek a szerelem, a meghittség és a romantika után kiált. A csokoládé gyakori pótszere a depresszió, a feszültségek és az ingerlékenység kezelésének vagy leplezésének. Különbséget tesz csokoládé és csokoládé közt is annak állaga, fajtája szerint, például:

  • Csokoládés aprósütemény - bizonytalan, úgy érzi, hogy párja támadólag viselkedik vele szemben. Emellett dühös önmagára.
  • Csokoládé darabkák - dühös, hogy szerelmi élete nem kielégítő. Önmagát vagy másokat hibáztat.
  • Csokikrém - erőteljes sóvárgás a szeretet után, szélsőséges vágyat érez egy jó kapcsolatra.
  • Csokoládés fánk - harag és csalódottság a szerelmi élete miatt. ÚGy érzi, hogy elárultak és vigasztalásra vágyik.
  • Csokoládés jégkrém - félelem és csalódottság a szerelmi élet miatt, ami könnyen depresszióvá vagy önmaga hibáztatásává alakul.
  • Csokoládés kevert sütemény - félelem az elhagyástól. Vágyódás a szeretetre, ölelésre, megnyugtatásra.

Persze nem mindig könnyű beismerni még magunknak sem, ha a szerelmi életünk nem kielégítő, hiszen a beismeréssel együtt jár annak az elfogadása is, hogy változtatnunk kellene a dolgokon. A változással szemben természetes első reakció az ellenállás, a félelem, hogy a dolgok még a jelenleginél is rosszabbul alakulnak. De ha sikerül először legalább magunkhoz őszintének lennünk, és feltárni a lelkünkben zajló érzéseket és folyamatokat, az a tapasztalat, hogy egy megkönnyebbülést érezünk majd, ami az önmagunkkal szembeni őszinteségből fakad. Ez persze nem egy könnyű folyamat, de már csak azért is érdemes megtenni, mert attól, hogy egy érzelmet semmibe veszünk, nem fog eltűnni: minél inkább megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni, annál jobban felerősödik. Érdemes addig szembenézni a következményekkel, amíg az érzelem még "helyrehozható" állapotban van. Ahogy növekszik a tagadott érzéseknek az ereje, úgy a levezetésük is egyre erőteljesebb lesz, és számos kellemetlen módon nyílvánulhatnak meg az életünkben: mint például a szüntelen ételek utáni sóvárgás, fájdalmak, különböző pszihés és testi betegségek (depresszió, fóbiák, alvászavarok...stb.), amíg rá nem szánjuk magunkat a szembenézésre és a változtatásra. A jó hír, ha sikerül ezt megtennünk, az a tapasztalat, hogy ez által mérséklődni fog a sóvárgásunk is, majd az étvágyunk természetes módon normalizálódik, amit pedig a fogyás követ. 

További írásaink hasonló témában:

A tartós fogyás titka

A tűlsúly lelki hátteréről

A sikeres fogyáshoz vezető út 10 akadálya

2 lépés a tartós fogyás felé

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

Mariann

Forrás:

Dr.Doreen Virtue: Szüntelen éhség, az ételek utáni szüntelen sóvárgás jelentése és lekűzdése, Édesvíz Kiadó 2013.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás lélek fogyás alakformálás lelki okok

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr666120052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása