HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Minden nap színesen -a gyakorlatban

2013.05.13. 09:00 KreDieSz

fiveaday.jpgE heti hétfőnket is a színek, a zöldségek és a gyümölcsök népszerűsítésének szenteljük, csak most az eddigi elméleteket kiegészítjük gyakorlati ötletekkel is. Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.

Az ajánlás lényege, hogy amellett, hogy naponta 5x-i zöldség és gyümölcs fogyasztásra buzdít, arra is felhívja a figyelmünket, hogy változatosan tegyük ezt, lehetőleg minden nap minden színcsoportból válasszunk. A különböző színcsoportok kedvező élettani hatásáról a Minden nap színesen cikkünkben már olvashattatok, most röviden íme az 5 csoport és a hozzá tartozó zöldségek és gyümölcsök még egyszer:

  1. Fehér zöldségek, gyümölcsök: banán, barna körte, datolya, fehér húsú nektarin, fehér húsú barack, karfiol, fokhagyma, gyömbér, csicsóka, karalábé, gomba, főzőtök, hagyma, paszternák, fehér húsú burgonya, mogyoróhagyma, tarlórépa.
  2. Lila és kék zöldségek, gyümölcsök: szeder, áfonya, fekete ribizli, szilva, fekete bodza, lila füge, kékszőlő, szilva, mazsola, lila spárga, vöröskáposzta, lila répa, padlizsán, lila endíviasaláta, feketegyökér.
  3. Piros zöldségek, gyümölcsök: piros alma, vérnarancs, cseresznye, tőzegáfonya, piros szőlő, piros grépfrút, gránátalma, málna, földieper, görögdinnye, cékla, piros paprika, retek, cikóriasaláta, vöröshagyma, rebarbara, és paradicsom.
  4. Sárga zöldségek, gyümölcsök: sárga alma, sárgabarack, sárgadinnye, sárga grépfrút, citrom, mangó, nektarin, narancs, papaya, barack, sárga körte, ananász, mandarin, sárgarépa, sárga paprika, sárgahúsú burgonya, karórépa, sonkatök, csemegekukorica, sütőtök.
  5. Zöld zöldségek, gyümölcsök: avokádó, zöld alma, szőlő, kivi, zöld citrom, articsóka, rukkola, spárga, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, zöldbab, fejes káposzta, zeller, uborka, endíviasaláta, leveles zöldségek, póréhagyma, fejes saláta, zöldhagyma, zöldborsó, zöldpaprika, hüvelyes borsó, cukorborsó, spenót, sóska, vízitorma és cukkini.

Elsőre lehet ijesztőnek tűnik a napi 5x-i alkalom, főleg, aki nincs ehhez hozzászokva. Elsőként azt javasolnánk, figyeld meg jelenlegi szokásaidat egy pár napon keresztül, hogy most hányadán állsz a dologgal és ha még távol állsz a napi ötszöri zöldség/gyümölcs fogyasztástól, fokozatosan emeld a mennyiséget. A tudatosítás már fél siker :-) A változtatáshoz tökéletes a mostani tavasz-nyári időzítés, hiszen ilyenkor bőven válogathatunk. A legjobb minél nagyobb mennyiségben nyersen fogyasztani, de természetesen a főtt, párolt, sült fajták is beleszámítanak.

Tippek a zöldség/gyümölcs vásárláshoz:

  • mindig olyan gyümölcsöt v. zöldséget vásároljunk, amelynek épp a szezonja van
  • kerüljük a fonnyadt termékeket
  • amikor csak lehet biotermesztésű zöldséget v. gyümölcsöt vegyünk
  • a zöldséget és a gyümölcsöt közvetlenül a préselős előtt készítsük elő, hogy megőrizzék vitamintartalmukat
  • az alapanyagokat kis mennyiségben és gyakran vásároljuk
  • ha teheted, vásárolj megbízható forrásból, a legjobb persze a saját veteményes, ennek híján ha teheted vásárolj piacon, kistermelőktől - szerencsére egyre több kezdeményezés van erre országszerte. Most indul például nemsokára kedves városunkban, Veszprémben is egy új termelői piac.

1 adagnak számít:

  • 1 közepes méretű gyümölcs (kb. 10 dkg)
  • 1 pohár natúr gyümölcs-vagy zöldséglé
  • 1 csésze főtt vagy fagyasztott zöldség vagy gyümölcs (kb.10-15 dkg)
  • 1 marék csíra

Végezetül íme egy mintanap, amiben ez megvalósul:

Reggeli

1 pohár natúr gyümölcslé

Padlizsánkrémes-füstölt sajtos szendvics

Tízórai

Egy egészséges tízórai recept

Ebéd

Köleses zöldségleves

Sóskás-sajtos csirkemell barna rizs körettel

Uzsonna

Trópusi gyümölcsturmix

Vacsora

Tavaszi saláta

Ezzel a menüvel még túl is teljesítettük az ajánlást... :-) További receptekhez régebbi írásainkban bőven találhatsz ötleteket, valamint tarts velünk továbbra is, mert minden hétköznap új tartalmakkal jelentkezünk.

Mariann

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészséges táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr865296510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása