Múltkori Színek a tányéron bejegyzésünkhöz kapcsolódva újra a színekre helyezzük a hangsúlyt. Többféle táplálkozási ajánlást is bemutattunk már írásainkban, most az úgynevezett "jelzőlámpa" modellt elemeznénk egy kicsit. Hasonló táplálkozási ajánlás a "Minden színből naponta ötször". Mindegyik lényege, hogy minden színből megfelelően fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket.
Nézzük egy kicsit közelebbről. A jelzőlámpán 3 szín található, piros, sárga és zöld. Ennél azonban sokkal színesebb a zöldség és gyümölcsvilág. A csoportok ennek megfelelően a következőképpen alakulnak:
Pirosak közé tartozik minden gyümölcsünk, zöldségünk, ami piros, lila vagy sötét színű. Így ebbe a csoportba tartozik (a teljesség igénye nélkül) a paradicsom, a padlizsán, a cékla, a kápia paprika, vörös káposzta, retek, meggy, cseresznye, gránátalma, eper, málna, ribizli (fekete és piros), szeder, áfonya, görögdinnye, szilva stb.
Sárga csoportba tartozik a citrom, narancs, mandarin, grapefruit, sárgabarack, őszibarack, nektarin, sárgarépa, ananász, alma, körte, sárgadinnye, sütőtök, stb.
Zöld színűek pedig a brokkoli, a káposzta, a karalábé, a saláta, póréhagyma, újhagyma, spenót, sóska, zöldpaprika, spárga, petrezselyem, avokádó, bimbós kel, cukkini, zöldborsó, kivi, zöld alma, szőlő stb.
Az ajánlás egyik alapján ezzel már túl is vagyunk, vagyis tudjuk besorolni a zöldségeinket, gyümölcseinket a főbb kategóriákba. Ezzel együtt tudjuk azt is, hogy ha az adott kategóriába tartozó zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk, milyen tápanyagokkal láttuk el szervezetünket.
A piros zöldségek és gyümölcsök likopin és antocián nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a húgyvezeték normális működésében, a memória működésében, a szív egészségében és a rák megelőzésében. A kék és lila zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásúak az öregedés folyamatában, a húgyvezeték működésében, a memória működésében, és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek állítólag megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását. A kék és lila zöldségekben és növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak.
A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök nagyon erős antioxidánsok. Ezek a gyümölcsök és zöldségek rengeteg C-vitamint tartalmaznak. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök karotinoidokat és bioflavonoidokat tartalmaznak. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök erősítik az immunrendszert, a szívet és a látást, és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.
A zöld gyümölcsök és zöldségek lutein és indol nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a látást, felveszik a harcot a rákos sejtekkel, és kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.
Reméljük, mindenkinek sikerült egy kis kedvet csinálnunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz. Aki pedig szeretne az eddigieknél is több recepttel gazdagodni, tartson velünk holnap is, amikor energetizáló zöldség- és gyümölcsturmixokkal készülünk nektek.
Zsanett