HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Minden nap színesen!

2013.05.06. 09:31 KreDieSz

Múltkori Színek a tányéron bejegyzésünkhöz kapcsolódva újra a színekre helyezzük a hangsúlyt. Többféle táplálkozási ajánlást is bemutattunk már írásainkban, most az úgynevezett "jelzőlámpa" modellt elemeznénk egy kicsit. Hasonló táplálkozási ajánlás a "Minden színből naponta ötször". Mindegyik  lényege, hogy minden színből megfelelően fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket.

Nézzük egy kicsit közelebbről. A jelzőlámpán 3 szín található, piros, sárga és zöld. Ennél azonban sokkal színesebb a zöldség és gyümölcsvilág. A csoportok ennek megfelelően a következőképpen alakulnak:

Pirosak közé tartozik minden gyümölcsünk, zöldségünk, ami piros, lila vagy sötét színű. Így ebbe a csoportba tartozik (a teljesség igénye nélkül) a paradicsom, a padlizsán, a cékla, a kápia paprika, vörös káposzta, retek, meggy, cseresznye, gránátalma, eper, málna, ribizli (fekete és piros), szeder, áfonya, görögdinnye, szilva stb.

Sárga csoportba tartozik a citrom, narancs, mandarin, grapefruit, sárgabarack, őszibarack, nektarin, sárgarépa, ananász, alma, körte, sárgadinnye, sütőtök, stb.

Zöld színűek pedig a brokkoli, a káposzta, a karalábé, a saláta, póréhagyma, újhagyma, spenót, sóska, zöldpaprika, spárga, petrezselyem, avokádó, bimbós kel, cukkini, zöldborsó, kivi, zöld alma, szőlő stb.

Az ajánlás egyik alapján ezzel már túl is vagyunk, vagyis tudjuk besorolni a zöldségeinket, gyümölcseinket a főbb kategóriákba. Ezzel együtt tudjuk azt is, hogy ha az adott kategóriába tartozó zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk, milyen tápanyagokkal láttuk el szervezetünket.

A piros zöldségek és gyümölcsök likopin és antocián nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a húgyvezeték normális működésében, a memória működésében, a szív egészségében és a rák megelőzésében. A kék és lila zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásúak az öregedés folyamatában, a húgyvezeték működésében, a memória működésében, és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek állítólag megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását. A kék és lila zöldségekben és növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak.

A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök nagyon erős antioxidánsok. Ezek a gyümölcsök és zöldségek rengeteg C-vitamint tartalmaznak. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök karotinoidokat és bioflavonoidokat tartalmaznak. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök erősítik az immunrendszert, a szívet és a látást, és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

A zöld gyümölcsök és zöldségek lutein és indol nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a látást, felveszik a harcot a rákos sejtekkel, és kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.

Reméljük, mindenkinek sikerült egy kis kedvet csinálnunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz. Aki pedig szeretne az eddigieknél is több recepttel gazdagodni, tartson velünk holnap is, amikor energetizáló zöldség- és gyümölcsturmixokkal készülünk nektek. 

 Zsanett

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészséges táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr955282767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása