Mintegy a tegnapi cikk folytatásaként 3 gyorsan előkészíthető tepsis étel receptjét hoztuk ma el Nektek. Ha nincsenek előre feldarabolt zöldségek a fagyasztódban, akkor is maximum fél óra alatt összedobható mindegyik és már csak be kell tenni a sütőbe és beszélgetni a családdal, amíg elkészül. Ha pedig vannak előre elkészített zöldség tartalékaid, még ennél is rövidebb idő alatt előkészítheted őket.
Cukkinis-krumplis tepsis csirke
Hozzávalók:
- fél kg csirkemellfilé nagyobb csíkokra vágva
- fél kg krumpli vékonyra karikázva
- 2 közepes cukkini vékonyra karikázva
- 1 fej vöröshagyma felkarikázva
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors, mustár, szercsendió
Elkészítése:
A csirkemell csíkokat sózzuk, borsozzuk és mustárral bekenjük. A krumplit szeletelővel érdemes szelni, hogy szép vékony és egyforma legyen. Egy tűzálló tálba beletesszük a krumpli karikákat, sózzuk, megszórjuk a szerecsendióval és elkeverjük az olívaolajjal, majd keverjük hozzá a cukkini és a hagyma karikákat és a tetejére tesszük a csirkét. Az egészet alufóliával lefedjük, és 220 fokos sütőben kb. 45 percet sütjük, majd a fólia nélkül még 10 percig.
Vöröskáposztás-árpás-pulykás rakottas
Hozzávalók:
- 25 dkg árpapehely
- 1 nagy fej vöröshagyma felkarikázva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 40 dkg darált pulykahús
- 1 kisebb vöröskáposzta vékonyra szelve
- 1 nagy pohár (zsírszegény) tejföl
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- tetszés zsiradék a tepsi kikenéséhez
- só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény
Elkészítése:
Az árpapelyhet kétszeres mennyiségű sós vízben kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat, megfuttatjuk rajta a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk és gyakran kevergetve megpároljuk. Borssal, fűszerpaprikával ízesítjük. A rakottast készíthetjük magasabb falú tepsibe vagy római tálban (cserépedényben) is - az utóbbi verziót én nagyon szeretem, mert teljesen zsiradékmentesen nagyon finom ételek készíthetőek benne. Ha a tepsi mellett döntünk, akkor azt kikenjük némi zsiradékkal. Alsó rétegnek elsimítjuk benne az árpapelyhet, erre kerül a hús, arra a hagymakarikák. A káposztát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és ez megy a tetejére. 180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük. Az áttört fokhagymát a tejföllel elkeverjük és ezzel meglocsolva tálaljuk.
Zöldséges rakott puliszka
Hozzávalók:
- 40 dkg kukoricadara
- 1 nagy csomag mirelit zöldségkeverék
- 10 dkg vaj
- 1 nagy doboz kefir
- 15 dkg reszelt sajt
- só, bors, petrezselyemzöld, szárított zöldségkeverék (pl. Vegamix, Reform)
Elkészítése:
A darát 1,5 liter sós vízben megfőzzük a szárított zöldségkeverékkel, kevés borssal, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat elkeverünk benne. A vaj másik felén előpároljuk a zöldségeket. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és beleöntjük a puliszka egyharmadát, megszórjuk a zöldségek harmadával, reszelt sajttal, majd megint puliszka, zöldség, sajt, puliszka, zöldség, sajt. A tetejét megkenjük a kefirrel. 180 fokos sütőben összesütjük. Apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk,
Mariann