Mintegy a múlt heti Mit főzzek holnap? cikkünk folytatásaként újabb ötletekkel szeretnénk ellátni, hogy a hétköznapokon is könnyedén és gyorsan meleg ételt varázsolhass a családi asztalra akkor is, ha nem vagy idő milliomos. Múlt héten azt már megbeszéltük, hogy a rugalmas tervezéssel minimális időráfordítással sok időt és pénzt takaríthatsz meg és segít abban is, hogy tudatosan tudd alakítani a család étkezéseit. A mai bejegyzéssel abban szeretnénk tippeket adni, hogy mit tegyél, ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezted és valami gyors megoldáshoz kell fordulnod.
Ez esetben sokat segíthet, ha van otthon némi arany tartalék az S.O.S: megoldásokra. Mivel töltsd fel az éléskamrát és a fagyasztóládát, hogy a gyorsaság ne menjen az egészség rovására? Íme néhány javaslat, miket célszerű otthon tartani:
A spájzba:
- idénynek megfelelő friss gyümölcsök és zöldségek
- gyorsan elkészíthető gabonák (pl. köles, hajdina, kuszkusz, bulgur)
- tonhalkonzerv
- natúr gabonapelyhek
- natúr olajos magvak
- paradicsompüré (válassz olyat, amiben nincsenek adalékok, csak paradicsom)
- teljes kiőrlésű lisztek (pl. búza, tönköly, rozs, zab)
- zab- és/vagy búzakorpa
- jó minőségű étolaj a főzéshez, sütéshez
- hidegen sajtolt olajok a salátákhoz
- kukoricakonzerv (érdemes cukormentes fajtát választani, ezen általában a "super sweet" felirat található)
- gombakonzerv vagy szárított gomba
- durum- vagy teljes kiőrlésű száraztészta
- Abonett
- minél többféle fűszer
A hűtőbe:
- egy kis doboz biocsíra
- sajt
- natúr joghurt és/vagy kefir
- tojás
A fagyasztóba:
- mirelit zöldség keverékek (minél többfajta, annál jobb)
- előre felkockázott hagyma kis adagokba lefagyasztva
- előre felkarikázott leveszöldség kis adagokba lefagyasztva (én 2 répát, 1 petrezselymet, egy kis darab zellert és karalábét teszek 1 zacskóba)
- felkockázott csirke és pulyka
- darált csirke és/vagy pulykahús
- csirkemellfilé
- tengeri halfilé
Szoktam arra időt szánni, hogy nagyobb mennyiségben vásárolok hagymát és leveszöldségeket, ezeket megtisztítom, és van egy szupergyors konyhai szeletelőm, azzal darabolom és kis adagokba lezacskózva lefagyasztom. Ez havonta 1-2 óra előkészületet jelent ugyan, de nagy mennyiségben sokkal gyorsabban megy - ennyiért érdemes elővenni a gyors szeletelőt is, amit 1-1 darabért nem tennék - és a rohanó hétköznapokban nagyon meghálálja magát, hogy nem kell az előkészületekkel bajlódni.
Érdemes azt is bevezetni, hogy a jól fagyasztható ételekből nagyobb adagot készítesz és egy részük mehet is készen a fagyasztóba, ami szintén jól tud jönni, ha tudod, hogy nem lesz időd a főzésre egy-egy nap.
Ezekből a tartalékokból 20-30 perc alatt könnyedén varázsolhatsz ebédet az asztalra, például:
- egy finom zöldséglevest vagy krémlevest
- zöldséges gabonakását
- zöldséges csirkeragut gabonakörettel
- sült halat párolt zöldségekkel
- zöldséges-halas vagy csirkés tésztát
- egy gyors főzeléket főtt tojással
Ha szeretnél begyűjteni pár jó receptötletet, itt válogathatsz.
Ti is szoktatok bevetni hasonló praktikákat? Szívesen vesszük, ha megosztjátok velünk az ötleteiteket!
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Mariann