Mit főzzek holnap - már megint? Ezt a kérdést sokszor hallottam már! Én szerencsés helyzetben vagyok, mivel szívesen főzök. Amíg csak 2 személyes háztartást vezettem, sok tapasztalatot szereztem, mert a főzés a hobbim is. A főiskolai tankonyhai gyakorlatok, az étlap tervezés és egyéb tanulmányok felállítottak a fejemben egy kész rendszert, amit könnyedén a saját igényeink szerint alakítok. Szeretek kipróbálni új recepteket ízeket. Amolyan "kreatív főző" vagyok, elolvasok egy receptet, de szinte sohasem csinálom meg az eredetit, 1-2 dolgot már az elején átvariálok, leegyszerűsítek benne, nyersanyagokat cserélek - lehet a végére nem is hasonlít az eredetire, de én így szeretek főzni :-) A legjobb receptek, amik megütik a mércét, bekerülnek a házi gyűjteményembe, amit már évek óta csinálgatok - eleinte csak úgy önmagam szórakoztatására és mert szeretek gyűjteni - valamire majd jó lesz alapon.
Amikor megszületett a kisfiam, igencsak át kellett szervezni az addigi főzési szokásaimat, mert minden egyes percet be kell osztani a Kicsi mellett és nem érek rá órákat a konyhában szöszölni kedvemre. Az elején volt is nagy káosz, de sikerült megoldani egy pár módosítás, trükk (és egy segítőkész férj:-)) segítségével.
Hogy mik ezek? Az első, és egyik legfontosabb, ami segített megszelídíteni az ős káoszt, az a tervezés, de csak rugalmasan :-) Minden hétre letervezem az adott napok menüit. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a férje nem túl kritikus. Ugyan az ízlésünk különböző, Ő jobban szereti a magyaros, húsos ételeket; én évekig vegetáriánus voltam és most is csak heti 1-2 alkalommal eszek húst és csak halat vagy szárnyasokat, így ez okoz még némi csavart. Ennek gyors megoldásában is a listák segítenek - jól jött az évekig gyűjtögetett receptgyűjtemény: van 1 lista azokból az ételekből, amit mind ketten megeszünk - a hét egyik felére ezekből válogatok, főleg azokra a napokra, amikor tudom, hogy több elfoglaltságunk lesz és kevesebb időm jut a főzésre. Valamint vannak olyan receptek, amik csak az egyikünk ízlésének felelnek meg, ezeket akkor készítem, ha tudom, hogy több időm lesz, vagy ha azonos az alap, különböző fűszerezéssel vagy nyersanyagokkal, vagy minimális variációval megoldható.
Az étlap tervezés lehet bonyolultnak, időigényesnek tűnik, de ha megszokod, könnyen rutin feladattá válik és igazából jóval több időt spórolsz meg vele, mint ha minden nap azon kellene törni a fejed, hogy holnap már megint mi legyen a menü. Valamint ha van terved, ez alapján pillanatok alatt tudsz írni bevásárlólistát, aminek szintén számos előnye van. Például: tudatosabban tudsz a boltban vásárolni, ha nem ténferegsz, kisebb eséllyel vásárolsz olyan dolgokat, amire nincs is igazából szükséged - így időt és pénzt is megtakarítasz, valamint ha van listád, biztos nem marad ki semmi, amire viszont tényleg szükséged van. A tervezés másik előnye, hogy könnyedén tudod a maradékot újrahasznosítani. Ha például tudod, hogy sült csirke volt a hétvégi menü, hétfőre tervezhetsz egy sült csirke alapú salátát, mint a Csirkés citrusvarázs saláta. Valamint az étlap abban is segít, hogy egészséges ételeket főzz, mert így végiggondolod, mit teszel a család asztalára és nem kell hirtelen jó ötlet és alapanyagok hiányában kevésbé egészséges kényszer megoldásokhoz folyamodni - vagy legalábbis ritkán.
A tervezés mellé persze fontos, hogy mindezt rugalmasan kezeljük. Előfordul, hogy nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnénk, valamire mégsem úgy jutott időnk, vagy valamelyik ételféleségből előbb elfogyott/több maradt a vártnál. Ilyenkor semmi gond, az eredeti terveket egyszerűen írd csak át és kezeld rugalmasan a helyzetet. Azért ilyenkor is hasznos, ha van egy alap vezérfonalad, amit a nem tervezett dolgok miatt még spontán alakíthatsz.
Tényleg! Tudod már, mit főzöl holnapra? Nálunk vegyes zöldségkrémleves és tavaszváró csirkeragu bulgur körettel lesz a menü. Ha esetleg kedvet kaptál hozzá, itt a receptje:
Tavaszváró csirkeragu bulgurral
Hozzávalók:
- fél kg csirkemell felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 1 nagy zacskó (kb.fél kilós) mirelit vegyes zöldségkeverék (pl.brokkoli, bébirépa, kukorica)
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 kisebb darab gyömbér kis kockákra vágva
- 2 gerezd áttört fokhagyma
- 1-2 evőkanál vaj
- só, bors, curry, kurkuma
- 1 bögre bulgur
Elkészítése:
A vöröshagymát, a húst és a zöldségkeveréket a zsiradékon lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntve, fedő alatt megpároljuk. A fűszereket is hozzáadjuk, kivéve a fokhagymát. Ha a husi puha, hozzáadjuk a fokhagymát is és a natúr joghurttal felöntjük és összeforraljuk. Ha szükséges, utóízesítjük.
A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük és köretként ezzel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Mariann