A levesek nemcsak egy többfogásos ebéd részeként ajánlhatóak, tartalmas betétekkel dúsítva akár vacsorára is kitűnő választás. A magas rosttartalmú nyersanyagoknak hála jól telítenek és hosszú ideig jóllakottság érzést biztosítanak. A mai napra a kedvenc levesbetétem receptjét hoztam el Nektek, a sajtos kölesgombócét. Íme:
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- tengeri só, fehér bors, szerecsendió
Elkészítése:
A kölest átmossuk és 1 kiskanál sóval, háromszoros mennyiségű vízbe, lefedve, alacsony lángon megfőzzük. A sajtot összekeverjük a vajjal, fokhagymával, szerecsendióval. Készíthetjük füstölt sajttal is, úgy is nagyon finom. Amikor a köles megfőtt, burgonyatörővel vagy botmixerrel pépesítjük, majd a tojással és liszttel összedolgozzuk. A masszát 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kis kupacot a sajtos-vajas töltelékből, majd gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket. Jó választás zöldséglevesekhez vagy krémlevesekhez is.
Jó étvágyat!
Mariann