HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Csodálatos citrusok

2013.03.10. 09:00 KreDieSz

citrom.jpgUgyan a téli időszaknak lassan vége, de a friss hazai gyümölcsök időszaka még várat magára. Van azonban erre az időszakra is megoldás, mégpedig a citrusfélék. Nagyon változatos ízűek, vitaminokban gazdagok és felhasználási körüknek is csupán a fantáziánk szabhat határt. Fogyasztjuk friss, asztali gyümölcsként, konzerv formában, üdítőként, lekvárként, édességként, likőrnek, ízesítőnek, de használhatjuk gyógyászati célokra, kozmetikai célokra, dísznövényként. 

A citrusfélék többsége Kelet-, illetve Dél-Ázsiában fejlődött ki, de mára szinte minden trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú területen, az északi és a déli szélesség 40°-a között termesztik őket. 6–15 m magasra növő örökzöld fák vagy cserjék. Minden faj fényigényes.

Csak szubtrópusi éghajlaton növő fajok:

  • narancs,
  • mandarin,
  • citrom,
  • grépfrút,
  • kumkvat vagy koktélnarancs
  • keserű citrom

Trópusi klímát igényel:

  • pomeló,
  • savanyú citrom,
  • édes citrom,
  • hosszú tövisű narancs,
  • Jambhiri-citrom

Talán az mindenki számára ismert, hogy a citrusfélék, mint jelentős C-vitamin források vonultak be a hazai piacra és a családok életébe. Ez azonban nem a legfőbb értékük. Amiért sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnének, az alacsony cukor- és kalória tartalmuk, illetve bioaktív anyagaik. Jelentősebb bioaktív anyagaik a következők: glikozidok, flavonoidok (hesperidin, naringin), alkaloidok, ízanyagaik (limonin, izolimonin és a pektin.

A citrom 

A citrom cukortartalma és kalóriatartalma nagyon alacsony, így jól beilleszthető bármilyen fogyókúrás étrendbe. A citromsav miatt savanyú, de ez igen gyenge sav, ezért a citrom soha nem savasítja el a szervezetet, sőt, kiváló lúgosító hatással bír. A citrus flavonoidok és azok glikozilált származékai (pl. rutin) erősítik az erek falát, óvják az erek belső falának a simaságát. Ezért sok orvos tanácsolja, hogy hosszú repülő út előtt fogyasszanak el egy-két frissen facsart citrom levét vízzel hígítva és ezzel hatékonyabban előzhető meg a láb vénáinak a trombózisa, mintha egy aspirint vennének be a repülés előtt. A citrom leve és olaja kiváló hatású ízületi gyulladások kezelésében,valamint természetes nyákoldó hatása révén a nátha, a hörghurut kiváló ellenszere. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben; mintegy szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Sajnos a nálunk kapható citromok héja gombaölő szerrel kezelt, ezért ennek a fogyasztása nem ajánlott. A reszelt citromhéj csak akkor használható fel, ha olyan citromot használunk, amit nem kezeltek gombaölő szerrel (biocitrom). A citromot a penészgombák is nagyon szeretik, ezért mindig friss citromot használjunk, a penészest dobjuk el.

A grapefruit

Magyar neve a citrancs, a citrom és a narancs keresztezésére utal. Magas C-vitamin-tartalma és más vitaminok, biológiailag értékes tápanyagok, szerves sav tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat. Fanyar, kesernyés íze miatt kevésbé népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet. A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő. A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében.

A narancs

A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. A belőle kivont illóolaj kellemes aromájú, fertőtlenítő, nyugtató hatással bír.

Láthatjátok, hogy a teljesség igénye nélkül is igen hosszas felsorolást sikerült keríteni a citrusfélékről. Mindegyikre érvényes, hogy a hazai piacon található gyümölcsök felülete kezelve van gombaölő szerekkel - kivéve ha bio termesztésűt vásárolunk. A héjukat csak a bio fajtáknak érdemes felhasználni. Ne válasszunk soha kevésbé érettnek tűnő példányokat, hiszen ezek már régen túl vannak az érési folyamaton, így a konyhánkban már semmi sem fog történni velük, hacsak a hosszas "érlelés" során meg nem romlanak...

Vasárnap révén pedig természetesen recepttel is szolgálunk, szigorúan citrusfélékhez. :)

Narancsos csirke

Hozzávalók 4 adagra:

  • 4 db csirkecomb
  • 2 db nagyobb narancs leve és jól megmosott héja
  • 3 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 1 kis darab póréhagyma
  • 10 dkg liszt
  • egy marék mazsola
  • bazsalikom, fehér bors, só

Elkészítése:

A csirkecombot bazsalikommal, fehér borssal fűszerezzük, és felmelegített olajon mindkét oldalát átfuttatjuk. Hozzáadjuk a narancs és a mazsola felét, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A margarint felmelegítjük, beletesszük a lisztet, és habzásig hevítjük. Forró tejjel felöntjük, és állandó keverés mellett besűrítjük. Ízesítjük reszelt narancshéjjal és a narancs levével. Belekeverjük a maradék mazsolát. A puhára párolt csirkét tűzálló tálba tesszük, rárakjuk a karikára vágott póréhagymát, ráöntjük az ízesített mártást, és előmelegített sütőben átsütjük.

Narancssodó

Hozzávalók 4 adagra:

  • 5 dl tej
  • 1 db nagyobb narancs leve és a jól megmosott héja
  • 1 db tojás
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 1 csomag vaníliás vagy puncs ízű pudingpor

Elkészítése:

A narancsot megmossuk, a héját lereszeljük. A tejet a narancshéjjal felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingport és kanalanként a forró tejet, majd gyenge erősségű főzőfelületen krémmé főzzük. Hozzáadjuk a narancslevet és felvert tojásfehérjét. Hűtve tálaljuk.

További citrusos receptjeinket itt találjátok:

Csirkés citrussaláta

Citromos- mákos muffin és zabpelyhes- kivis torta

Variációk gyümölcsökre

 Zsanett

Szólj hozzá!

Címkék: receptek gyümölcsös desszert húsos gyümölcsök Ismerd meg a(z)...!

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr245125057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása