HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Itt a farsang, áll a bál...Szendvicsötletek a farsangi büféhez

2013.02.02. 09:00 KreDieSz

szendvics.jpgJavában tart a farsangi időszak és ezzel együtt a maszkabálok és egyéb vidám összejövetelek. Ezeknek pedig elengedhetetlen része az étkezés is. Vízkereszttől hamvazószerdáig a bőség idejét éljük, azonban ezt is tehetjük egészségesen. Erre adunk ma pár ötletet Nektek.

Egy szendvics nem nagy dolog, viszont sok hasznos tápanyagot szolgáltathat szervezetünk számára, főleg akkor, ha egy buli kellős közepén tör ránk a farkaséhség és kell az energia a folytatáshoz. Így szendvicsötleteink nemcsak vidámsággal, hanem tápanyagokkal teli ajánlások is egyben.

Kezdetnek ajánlanánk, hogy még a szendvicskészítést megelőző napon készítsetek krémeket, melyek a "snassz" margarin helyettesítésére szolgálnak és már magukban is jól táplálnak. Erre ötleteket itt találtok. Ezzel időt takaríthattok meg és mivel egyik-másik színes is, máris új értelmet nyert a szendvics fogalma!

Ha kiválasztottátok, melyik krémeket készítitek el (mi  a cékla, padlizsán és tojáskrém mellett döntöttünk jelenleg), akkor gondoljátok végig, hogy melyikhez mi illik feltétként, ízben és színben is. Ezzel máris tovább színesíthetitek a szendvicseket, anélkül, hogy komolyabb dekorációt kellene kiötölni és a bevásárlólistát is egyszerűbb megírni, ha kész a terv. Azért is érdemes valamilyen szendvicskrémet készíteni, mert ilyenkor praktikusnak kell lenni. A buliban elfogyasztandó szendvicsről nem potyoghat le a feltét, a zöldség stb. Ezekben a krémekben, pedig eleve megtalálhatóak a zöldségek, így nem kell azon gondolkozni, hogyan tűzködjük meg egyesével őket, hogy minden  ott maradjon és egészséges is legyen. 

Lássuk, milyen egészséges és mégis farsangi bulihoz "öltöztetett" szendvicseket álmodtunk meg mi!

 Mozzarellás - céklakrémes szendvics

Ehhez a szendvicshez a céklakrémet használtuk fel. A krémet leginkább korpás vagy graham kenyérre kenve ajánlanánk. Mivel ez egy élénk pirosas színű krém, így mindenképpen valami ettől elütő hozzávalót érdemes párosítani hozzá. A mozzarella remek választás, hiszen színében jól passzol és mivel íze sem markáns, jól összeegyeztethető ezzel a karakteres szendvicskrémmel. Gyermekek számára is ideális, hiszen ezzel a sajttal még ők is jó eséllyel barátkoznak és ez a kombináció még számokra is érdekesnek hat, ránézésre is. Annak érdekében, hogy még csalogatóbb legyen érdemes egy kevés petrezselyem zöldet a sajtra tűzni és már kész is!

Céklakrém

Hozzávalók:

1 nagyobb fej cékla, 1 szál sárgarépa, 1-2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj vagy 1 pohár tejföl vagy kefir, só, bors, őrölt köménymag

Elkészítése:

A céklát és a répát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük és az összes hozzávalót összekeverjük.

Ha gyerekeknek készítjük próbáljátok ki ilyen formában, mint Babóca szendvicsei.

babocaszendvics640.jpg

Padlizsánkrémes - füstölt sajtos szendvics

A padlizsánkrém mellé a legjobban tökmagvas vagy egyéb magvas kenyér illik. Az sem gond, ha kenyér nem barna, csupán magvakat tartalmaz. Színében ez utóbbi még inkább mutatós! Ehhez a szendvicshez füstölt sajtot párosítottunk, mert az enyhe füstös ízek remekül kiegészítik. Gyermekek esetén itt is a mozzarella sajtot ajánlanánk, ennek a füstölt változata szintén nem túl karakteres, így számukra is fenntartások nélkül fogyasztható. Ehhez az összeállításhoz is jól illik a petrezselyem zöld, de mi leginkább egy szép bazsalikomlevéllel dekorálnánk. Ha további díszítésre adnátok a fejeteket, a sajtot a zöld levél mellett jók kiegészíthetitek egy egyszerű paradicsomszósszal.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

1 közepes méretű padlizsán, 1 kisebb fej lila hagyma, 1 kisebb paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerinti mennyiségben majonéz, mustár, só, bors.

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk és alufóliába tekerve sütjük 150 fokon kb. 40-45 percig. Hideg helyen hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd a szárát eltávolítva egy villával törjük össze. A héját is bátran fel lehet használni, egy kis természetes színanyag senkinek sem árt. :) Ezután adjuk hozzá a felkockázott hagymát (ha valaki kevésbé szereti az intenzív hagyma ízt, ajánlott a hagymát is a padlizsánnal együtt megsütni), fokhagymát és a többi hozzávalót. Botmixerrel keverjük össze az egészet, tegyük hűtőbe és másnap reggel már mehet is a szendvicsbe. Feltétként jól illik hozzá a tojás, Pannónia sajt vagy füstölt sajt, de a húsimádók nyugodtan tesztelhetik vékonyra szelt füstölt sonkával is. Ha van rá módod pirítóssal is feltétlenül kóstold meg!

Ezt a receptet készíthetjük még paradicsom nélkül, tejfölösen is és zabpehellyel is dúsítható. 

Paradicsomszósz

Hozzávalók:

  • fél csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 kis vöröshagyma apróra vágva
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv (szezon idején természetesen friss paradicsom kb. 6-8 db hámozva)
  • egy kis maréknyi bazsalikomlevél apróra vágva
  • só, bors

Elkészítése:

Az olajat hevítsük fel és dobjuk rá a hagymát. 5 perc főzés után közepes lángon adjuk hozzá a paradicsomokat, amit nyomkodjunk szét a kanállal. Ízesítsük a bazsalikommal, sóval és borssal. Kb. 10 percig főzzük nagy lángon, fedő nélkül, amíg összesűrűsödik. Ez az adag elegendő jó pár szendvics elkészítéséhez, de hűtőben tárolva jó darabig eláll, ha nem használnátok fel mind.

Tojáskrémes - sonkás szendvics

Ehhez a krémhez a tojáskrémünket vettük alapul. A legjobban ezt a krémet rozskenyérrel vagy sötét magvas kenyérrel lehet párosítani. Mivel ez egy nem túl élénk színben pompázó szendvicskrém, a feltétnek kell színesebbnek lennie. Ehhez mi a gépsonkát párosítottuk, természetesen szigorúan az egészség jegyében, hiszen más felvágottal is mutatós, de....A sonkát ízlésesen elhelyezve, egy kis metélő petrezselyem zölddel  és az előbb leírt paradicsomszósszal díszítve, színes, gusztusos és tápanyagokban gazdag szendvicset készíthetünk.

Akik ismerik és kedvelik a csírákat, nyugodtan és bátran használják díszítéshez vagy a szendvicsek mellé kínálva. A csírák segítségével további tápanyagokkal és színekkel gazdagíthatjuk a szendvicseinket. Ha még csak ismerkedsz vele, tarts velünk folyamatosan, hiszen hamarosan bővebben is olvashatsz róluk.

Reméljük, mai írásunkkal egy kicsit segítettünk a farsangi készülődésben és idén színesebb és kreatívabb lesz a farsangi büfé, mint az előző években. Jó mulatozást és jó étvágyat mindenkinek!

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.

Zsanett

Szólj hozzá!

Címkék: farsang tél vega receptek szendvicskrém alkalmak kisétkezésre

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr225057285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása