Szeretjük a leveseket, mert értékes tápanyagokkal és rostokkal látják el szervezetünket - főként, ha minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak - fedezik a napi folyadékszükséglet egy részét, valamint a nyersanyagokból kioldódott tápanyagok könnyen felszívódnak.
A krémlevesek finomak, táplálóak és általában a gyerekek is szívesen fogadják őket. Ha csökkenteni szeretnénk kalória értékükön, válasszunk alapanyagnak minimális kalóriával rendelkező zöldségféléket, mint például a sárgarépa, a brokkoli vagy a zeller; belevaló tejterméknek pedig kefirt vagy natúr joghurtot.
A levesek nemcsak egy többfogásos ebéd részeként ajánlhatóak, tartalmas betétekkel dúsítva vagy egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal fogyasztva akár főételként vagy vacsorára is kitűnő választás. A magas rosttartalmú nyersanyagoknak hála jól telítenek és hosszú ideig jóllakottság érzést biztosítanak.
A mai napra ínycsiklandó krémlevesek receptjeivel készültünk Nektek:
Mustáros burgonyakrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg burgonya felkockázva
- 2 dl 12%-os tejföl
- 2-3 evőkanál mustár
- 2 gerezd áttört fokhagyma
- Fél citrom leve
- Só, bors, apróra vágott metélőhagyma, 2 babérlevél
Levesbetétnek:
- 1 nagyobb sárgarépa vagy 1 cékla lereszelve
Elkészítése:
A burgonyát feltesszük főni annyi sós vízzel, ami ellepi+még fél liter. Hozzátesszük a babérlevelet is. Ha megpuhult, kivesszük a babérlevelet. Egy kis főzővízzel elkeverjük a tejfölt, hozzáöntjük és összeturmixoljuk vagy botmixerrel pépesítjük a maradék főzővízzel együtt. Mustárral, a citrom levével, kevés borssal, áttört fokhagymával ízesítjük, ha szükséges utósózzuk. Ha túl sűrűnek találjuk az állagát, tovább hígíthatjuk egy kis vízzel vagy tejjel. Tálalásnál megszórjuk a reszelt zöldségekkel, a csírával és az apróra vágott metélőhagymával.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 12 gerezd áttört fokhagyma
- Fél liter zöldségleves
- 3 dl tej
- 2 evőkanál fehér tönkölyliszt
- Só, fehérbors
- Kevés olaj
- 10-15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A fokhagymákat átfuttatjuk az olajon. Vigyázat, gyorsan leég és akkor keserű lesz! Hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és világos színűre pirítjuk. Felöntjük apránként hozzákeverve a zöldséglevessel, majd hozzáadjuk a tejet is. Addig kevergetjük, amíg szép homogén krémes állaga lesz. Ha csomósra sikerült, botmixerrel segíthetünk rajta.
A reszelt sajtot tálaláskor a tányérba szórjuk és erre merjük a forró levest.
Vegyes zöldségkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db közepes sárgarépa felkockázva
- 1 db kisebb petrezselyemgyökér felkockázva
- 1 kisebb brokkoli kicsi rózsákra szedve (kb. 25 dkg) vagy cukkini felkockázva
- 1 db közepes méretű burgonya felkockázva
- 2,5 dl 10%-os tejszín
- 2 evőkanál graham liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- kevés olaj
- ízlés szerint reszelt sajt levesbetétnek
Elkészítése:
Az előkészített zöldségeket az olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk az ízesítőket, majd felöntjük vízzel és a zöldségek puhulásáig főzzük. A vízbe dobjuk bele a fokhagymát vékony szeletekre vágva. Ha megpuhultak a zöldégek, egy botmixer segítségével pépesítjük őket a folyadékkal együtt. Ezután a liszttel és tejszínnel habarást készítünk, amit ha simára kevertünk összeszoktatjuk a forró levessel (pár kanállal apránként adjunk hozzá a levesből) és behabarjuk a levest. Ezután visszatesszük főni és gyöngyözésig hagyjuk sűrűsödni.
Tálalás előtt szórjuk meg reszelt sajttal.
További krémleves, illetve belevaló levesbetét recepteket az alábbi bejegyzéseinkben találhatsz még:
Tönköly csipetke - Belevaló levesbevalók
Rozsos csipetke - Belevaló levesbevalók
Köleses sajtos gombóc - Belevaló levesbevalók
Jó étvágyat! :-)
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Mariann, Zsanett