HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Levesek krémje: a krémleves

2013.02.01. 09:00 KreDieSz

krémleves.jpgSzeretjük a leveseket, mert értékes tápanyagokkal és rostokkal látják el szervezetünket - főként, ha minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak - fedezik a napi folyadékszükséglet egy részét, valamint a nyersanyagokból kioldódott tápanyagok könnyen felszívódnak.

A krémlevesek finomak, táplálóak és általában a gyerekek is szívesen fogadják őket. Ha csökkenteni szeretnénk kalória értékükön, válasszunk alapanyagnak minimális kalóriával rendelkező zöldségféléket, mint például a sárgarépa, a brokkoli vagy a zeller; belevaló tejterméknek pedig kefirt vagy natúr joghurtot. 

A levesek nemcsak egy többfogásos ebéd részeként ajánlhatóak, tartalmas betétekkel dúsítva vagy egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal fogyasztva akár főételként vagy vacsorára is kitűnő választás. A magas rosttartalmú nyersanyagoknak hála jól telítenek és hosszú ideig jóllakottság érzést biztosítanak.
A mai napra ínycsiklandó krémlevesek receptjeivel készültünk Nektek:

Mustáros burgonyakrémleves

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg burgonya felkockázva
  • 2 dl 12%-os tejföl
  • 2-3 evőkanál mustár
  • 2 gerezd áttört fokhagyma
  • Fél citrom leve
  • Só, bors, apróra vágott metélőhagyma, 2 babérlevél

Levesbetétnek:

  • 1 nagyobb sárgarépa vagy 1 cékla lereszelve

Elkészítése:

A burgonyát feltesszük főni annyi sós vízzel, ami ellepi+még fél liter. Hozzátesszük a babérlevelet is. Ha megpuhult, kivesszük a babérlevelet. Egy kis főzővízzel elkeverjük a tejfölt, hozzáöntjük és összeturmixoljuk vagy botmixerrel pépesítjük a maradék főzővízzel együtt. Mustárral, a citrom levével, kevés borssal, áttört fokhagymával ízesítjük, ha szükséges utósózzuk. Ha túl sűrűnek találjuk az állagát, tovább hígíthatjuk egy kis vízzel vagy tejjel. Tálalásnál megszórjuk a reszelt zöldségekkel, a csírával és az apróra vágott metélőhagymával.

 Fokhagymakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 gerezd áttört fokhagyma
  • Fél liter zöldségleves
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál fehér tönkölyliszt
  • Só, fehérbors
  • Kevés olaj
  • 10-15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A fokhagymákat átfuttatjuk az olajon. Vigyázat, gyorsan leég és akkor keserű lesz! Hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és világos színűre pirítjuk. Felöntjük apránként hozzákeverve a zöldséglevessel, majd hozzáadjuk a tejet is. Addig kevergetjük, amíg szép homogén krémes állaga lesz. Ha csomósra sikerült, botmixerrel segíthetünk rajta.

A reszelt sajtot tálaláskor a tányérba szórjuk és erre merjük a forró levest.

Vegyes zöldségkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db közepes sárgarépa felkockázva
  • 1 db kisebb petrezselyemgyökér felkockázva
  • 1 kisebb brokkoli kicsi rózsákra szedve (kb. 25 dkg) vagy cukkini felkockázva
  • 1 db közepes méretű burgonya felkockázva
  • 2,5 dl 10%-os tejszín
  • 2 evőkanál graham liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • kevés olaj
  • ízlés szerint reszelt sajt levesbetétnek

Elkészítése:

Az előkészített zöldségeket az olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk az ízesítőket, majd felöntjük vízzel és a zöldségek puhulásáig főzzük. A vízbe dobjuk bele a fokhagymát vékony szeletekre vágva. Ha megpuhultak a zöldégek, egy botmixer segítségével pépesítjük őket a folyadékkal együtt. Ezután a liszttel és tejszínnel habarást készítünk, amit ha simára kevertünk összeszoktatjuk a forró levessel (pár kanállal apránként adjunk hozzá a levesből) és behabarjuk a levest. Ezután visszatesszük főni és gyöngyözésig hagyjuk sűrűsödni.
Tálalás előtt szórjuk meg reszelt sajttal.

További krémleves, illetve belevaló levesbetét recepteket az alábbi bejegyzéseinkben találhatsz még:

Spárgakrémleves

Medvehagymakrémleves

Tönköly csipetke - Belevaló levesbevalók

Rozsos csipetke - Belevaló levesbevalók

Almakrémleves gesztenyével

Sajtos gombócok

Köleses sajtos gombóc - Belevaló levesbevalók

Jó étvágyat! :-)

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.

Mariann, Zsanett

Szólj hozzá!

Címkék: leves táplálkozás vega receptek egészséges táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr515055764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása