HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Alig eszem, mégis hízom - mi a megoldás?

2013.01.29. 09:00 KreDieSz

alig eszem_1.jpgEz az írásunk két héttel ezelőtt írt bejegyzésünk folytatása. Természetesen önmagában is megállja a helyét, így bárki, aki úgy érzi változtatnia kellene életmódján vagy már sehogy sem bír a plusz kilókkal, nyugodtan olvassa végig mai írásunkat, hiszen nekik szeretnénk segíteni. Ha pedig az előző bejegyzés is érdekel itt találod.

"Már alig eszem valamit, mégsem fogytam egy dekát sem, sőt..."Jól ismert mondata ez a kilókkal harcolókkal. Sajnos nagyon jellemző, hogy bizony ez a teljes igazság és nem csak az önsanyargatás elviselhetetlenségei miatt hangzik ez el a fogyni vágyók szájából. A napi egy-két étkezés, főleg kis mennyiségben és minimális szénhidrátbevitel mellett veszélyes szervezetünk számára. Ezt pedig hamar lereagálja egy vészreakcióval, melynek eredményeképp raktározásba kezd. Minden tápanyagot igyekszik beépíteni, hiszen arra késztetjük, ezt tegye. Az elraktározott energiát egyrészt az életfolyamatokra, a mindennapi tevékenységekre fogja fordítani, másrészt pedig raktározni kezdi azokat a „plusz” kalóriákat, amiket nem használ el. Ezeket a raktárakat, pedig zsír formájában képzi. A folyamat az idők folyamán rosszabbodik, hiszen a csökkent energia bevitelhez hozzászokva az alapanyagcsere (az, az energiamennyiség, melyet semleges hőmérsékleten, kipihent állapotban, fekvő helyzetben az életfolyamatokra használ fel szervezetünk) lecsökken. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy kevesebb energiát kell elhasználnia ezekre az életfolyamatokra, valamint a fizikai aktivitás során is és ennyivel is több marad, amit elraktározhat. Ezt a raktározást pedig, ezzel az életmóddal nem lehet megakadályozni. A zsírraktárak ugyanis elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, a mechanikus védelemhez, a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához, hormonok képződéséhez stb. Látható tehát, hogy ez ellen nem tud senki semmit tenni és nem is érdemes! Ezek a folyamatok mindenkinek létfontosságúak. Hogyan érhetjük el mégis, hogy fogyjunk hízás helyett?

Első ránézésre a kijelentés, hogy együnk naponta legalább 4-5 alkalommal ellentmondásos. Ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akkor viszont könnyen megérthető. Ha naponta többször eszünk normál mennyiséget (az egyes étkezéseknek megfelelően), akkor nincs szükség a tartalékok képzésére. Ehhez persze idő kell, főleg egy olyan szervezetnek, amely hosszú éveken át volt kénytelen beérni napi 1-2 étkezéssel. Könnyen előfordul az is, hogy a kezdetben soknak bizonyul egy normál adag étel. Ezt ugyanolyan kitartóan kell megszoktatni a szervezettel, ahogy a hosszú éveken át tartó sanyargatást is sikerült! Ha a szervezet hozzászokik ahhoz, hogy rendszeresen hozzájut a szükséges tápanyagokhoz és energiához, akkor nem képez plusz raktárakat, hiszen minden, amire szüksége van egy adott napon biztosítva lesz a táplálék révén. Ennek hatására érhetjük el azt is, hogy a raktárak, amik képződtek előbb-utóbb felszámolásra kerülnek. Tehát többet eszünk, rendszeresen és mégis fogyni kezdünk! 

Rendeztük az alapanyagcserét! Ehhez a többszöri étkezés mellett fontos, hogy mindig együnk reggelit. Ez az étkezés indítja be a napot és ezzel együtt a megfelelő emésztést is. A rendszeres étkezések mellett ehhez fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is. Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy minden étkezés tartalmazzon nyers zöldséget, gyümölcsöt. A bennük lévő rostok és víz szintén hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez és ezzel a hatékonyabb fogyókúrához. Törekedjünk arra, hogy a rendszeres étkezések se térjenek vissza az „eredeti” formában. Lehetőleg ne a tipikus magyaros étkezéseket vegyük alapul új étrendünkben. Mellőzük a cukrot tartalmazó élelmiszereket, a fehér pékárukat, liszteket. Ezeket cseréljük természetes édesítőkre (pl. eritrit, xilit, stevia), durum vagy teljes őrlésű lisztekre, pékárukra. 

Amire feltétlenül figyelni kell még...

  • Rizsből fogyasszunk barna rizst, az átlagos mennyiség felét, a fennmaradó részt pedig helyettesítsük alacsony energiatartalmú zöldséggel (pl. sárgarépa, zöldborsó). Ugyanígy érvényes ez az elv a tésztával és burgonyával fogyasztott ételekre is.
  • Nyers saláták, párolt zöldségek helyettesítsék a magas szénhidrát tartalmú köret (tészta, rizs, burgonya) hiányzó részét. Fontos megjegyezni, hogy ezek mellett a húsok mennyiségét ne csökkentsük.
  • Nyugodtan fogyasztható normál mennyiségű hús, csak a minőségre figyeljünk. Távolítsuk el a látható zsírréteget, húzzuk le a szárnyasok bőrét
  • Alkalmazzunk zsírszegény ételkészítési technológiákat (sütőzacskó, párolás, alufóliában sütés, főzés stb.).
  • Nem kell lemondani az édességekről, csupán a vajas krémekkel készült változatokat cseréljük sok gyümölcsöt tartalmazókra és készítsük őket természetes édesítőkkel.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a hosszú évekig tartó önsanyargatás után sokan nehezen rendezik az anyagcseréjüket. Ha az emésztés és székletürítés nem megfelelő a rendszeres, rostban gazdag étkezés és a bőséges folyadékbevitel mellett sem, akkor sincs ok elkeseredésre.

Jótékony hatású lehet ilyenkor:

  • éhgyomorra fogyasztott gyógytea (csalán, kamilla),
  • savanyú uborka leve, savanyú káposztalé, szilvalé,
  • rostos (cukrot nem tartalmazó!) zöldség és gyümölcslevek. 

Fontos beszélni arról is, hogy semmilyen fogyókúra nem működik a megfelelő mozgás nélkül. A napi rendszerességgel végzett testmozgás elengedhetetlen része a folyamatnak. Enélkül nem tudjuk megfelelően rendezni az anyagcserét, aminek következtében a fogyás sem indul be megfelelő ütemben. Erről egy hamarosan következő bejegyzésünkben bővebben is olvashattok majd, hiszen ez az egyik legnehezebb része mindenki számára egy fogyókúrának, életmódváltásnak. 

Reméljük hasznosnak találtátok mai bejegyzésünket is és ne feledjétek FOLYTATJUK! :)

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk

Zsanett

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás fogyás diéták étrend alakformálás

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr315049747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása