Készítsünk minél többször friss zöldségekből készült ételeket - hangzik gyakran az ajánlás (nálunk is olvashattad már például a 10+1 ötlet a téli vitaminpótlásra cikkben) De mit tegyünk télen, amikor nem túl nagy a kínálat és a jeges, fázós napokon nem annyira kívánjuk a hideg salátákat?
A fajtákat tekintve célszerű a szezonális zöldségek mellett dönteni - a legjobb választás a hazai, ami az adott helyen amúgy is megterem. A téli hónapokban ilyen például a sárgarépa, cékla, zeller, retek, karalábé, káposztafélék (savanyú káposzta!), hagymák, bio csírák.
Felhasználási módot tekintve készíthetünk belőlük:
- zöldséges leveseket, krémleveseket
- tepsis-zöldséges ételeket
- szendvicskrémeket, pástétomokat
- egytálételeket
- zöldségfasírtokat
- pitéket
- főzelékeket
- csőbensült zöldségeket
- rakott ételeket
- töltött ételeket
- zöldségragukat
- zöldségpörkölteket
- mártásokat, szószokat
- turmixokat, italokat
- salátákat
Íme pár konkrét recept ötlet:
Itt pedig a kedvenc téli italom receptje, ami nagyon jól esik egy hideg, fázós napon. Egészségetekre! :-)
Almás-sütőtökös lélekmelegítő
Hozzávalók (2 személyre):
- 4-5 karika sütőtök kockára vágva (kb 20 dkg)
- 1 nagyobb alma kockára vágva
- 1 narancs frissen facsart leve vagy 1 dl natúr gyümölcslé
- 4 dl víz
- ízlés szerint méz, friss citrom leve, fahéj, szegfűszeg
Elkészítése:
Az alma és sütőtök kockákat tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a vizet, a narancslevet, a fahéjat és a szegfűszeget. Addig főzzük, amíg az alma és a tök is megpuhul. Szedjük ki belőle a szegfűszeget. Turmixoljuk le, majd ízesítsük mézzel, friss citrom levével. Melegen fogyasztva ajánlom.
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Mariann