HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Kirándulás babával, gyerekekkel

2013.05.22. 10:36 KreDieSz

kirandulas.JPGA mai rohanó világban egyre távolabb kerülünk a természettől, s ez egészségünkre is kihathat. Szakértők szerint igenis létezik a természet hiánya által okozott betegség, amely elhízás, daganatos megbetegedések, szívbetegségek, szorongás és depresszió formájában jelentkezik. De szerencsénkre, ma már nem nehéz programot találni legyen szó kirándulásról, sétáról, kulturális programról, a világhálón pár percen belül rengeteg ötletet lehet találni. Ha naponta legalább 15 percet töltünk a szabadban, ezzel máris jót teszünk szervezetünknek és így egészségünknek. A legjobb azonban az lenne, ha minél többször mennénk el kirándulni. Ahogy arról  már tegnap is beszélgettünk, fontos, hogy gyermekeinket már egészen pici koruktól az egészséges életmódra neveljük. A kirándulások nem csak az egészségünkre van pozitív hatással, de a család közös emlékét is gazdagíthatjuk. Mai cikkünkben a kisgyerekekkel való kiránduláshoz gyűjtöttünk Nektek hasznos ötleteket és tippeket.

Hogyan kirándul a baba?

A babával való kirándulás, ha terepre is megyünk, a legegyszerűbb hordozóeszközökkel. Ezekből is nagyon sokfélét lehet kapni, mi a jó minőségű hordozókendők, mai-tai-ek, később ha a baba már elég nagy hozzá, akkor a csatos hordozók mellett rakjuk le a voksunkat. Érdemes megfelelő forrásokból tájékozódni, szerencsére egyre elterjedtebb már ezek használata, mindenki találhat stílusának megfelelőt, nemcsak az alternatív-hosszú szoknyás-tarisznyás-bölcsészes anyukák különös ismertető jele :-). Országszerte több klub is működik, ahol kipróbálhatjuk a hordozó eszközöket, valamint lehetőség van kölcsönzésre is. Veszprémben az Édes Terhem hordozó klub minden hónap második szombatján jön össze, a klub honlapján sok hasznos információt találhattok az egészséges babahordozással kapcsolatban.

 Ha valakinek ez nem szimpatikus, természetesen kirándulhatunk babakocsival is. Ha természetbe, terepre szeretnénk menni vele, praktikusabbak a nagyobb kerekű fajták. Lehet már kapni kifejezetten erre alkalmas futó-, túra modelleket.

Jó megoldás lehet a kettő kombinációja is.

Magashegyi túrázás során a gyermek könnyen kimerülhet, ezért a következőre figyeljünk:

  • 3 év alatt ne vigyük 2000 méternél magasabbra
  • 3-12 év közötti gyermekeknél 2500 méter felett kerüljük a többórás, fizikailag megerőltető kirándulást
  • 12- 16 éves korban nem tanácsos 4000 méteres tengerszint felett elhelyezkedő vidékre utazni

Hasznos tanácsok

  • 6 hónapos és 4 éves kor között a gyermekek bőre rendkívül érzékeny, ezért valamilyen módon óvni kell, mert a leégés, hosszú távon is káros, ezért kora tavasztól nyár végéig, délelőtt 11 és délután 4 között kerüljük az erős napfényt, ha mégis, alaposan kenjük be a gyermeket naptejjel és ezt óránként ismételjük meg, még városi séta esetén is
  • Megfelelő minőségű, lehetőleg bőrgyógyász által ajánlott naptejet használjunk. A mi kedvencünk a mannás organikus napozókrém.
  • Ne használjunk alkoholtartalmú vagy illatosított naptejet
  • Tiszta bőrét fél órával azelőtt kenjünk be naptejjel, hogy kimenne a szabadba
  • A naptejet szorosan lezárva, napfénytől védve tároljuk
  • A baba fejére tegyünk kalapot vagy kendőt
  • Gyereknapszemüveget csakis optikai szaküzletben vásároljunk
  • Gondoljunk a kullancsokra, legyen nálunk kullancs elleni krém / spray, kullancscsipesz
  • Vigyünk magunkkal pokrócot - lehetőleg olyan, amelyiknek az alja vízálló rétegű - száraz marad, és a kullancsok se szeretik
  • Ha babakocsival megyünk, vigyünk ráhúzható szúnyoghálót, és jól jöhet az eső elleni védő is
  • Ha babakocsival megyünk, akkor is vihetünk magunkkal hordozókendőt - ha valahova már nem jutsz el kocsival, jól jöhet

Jóval a csomagolás előtt állítsuk össze a szükséges holmik listáját, nehogy véletlenül kimaradjon valami.

Táskánk tartalmazza:
Csecsemőknél: ha csak szoptatsz, akkor étkezés szempontjából szabad vagy, mint a madár. Ha már eszik szilárd ételt is a baba, akkor az életkorának megfelelő étel. Utazáskor praktikusak lehetnek a bolti bébiételek. Ital - lehetőleg többségében víz - itató pohár vagy ha cumisüvegből iszik, akkor az. Sapka vagy kendő, néhány játék, pléd, törülköző, szappan, fésű, toalettpapír, hidratáló krém, naptej, pelenka, törlőkendő, popsikrém, műanyag zacskók, némi váltóruha

Elsősegély készlet tartalmazza:
Lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, ragtapaszt, jódot, lázmérőt, ollót, steril gézlapot, kötszert és krónikus betegség esetén a megfelelő gyógyszert.

Kisgyerekes családoknál (is) jó választás a homeopátiás szerek, hiszen nyugodtan szedhetik gyerekek, szoptatós anyukák is, valamint a mellékhatásoktól sem kell tartanunk. A homeopátiás elsősegély-csomag egyik fontos szere az ARNICA MONTANA 30 CH. Igen sokrétűen felhasználható: minden balesetnél az első szer, vérzéscsillapító, sebgyógyító hatása mellett a sokk oldására is nagyszerűen használható. Hatására a vérömleny hamarabb szívódik fel, a fájdalom mérséklődik. A baleset után közvetlenül félóránként is adható. Használatával nemcsak a gyógyulás ideje rövidül, hanem a szövődmények nagy része is elkerülhető. Ez különösen fontos akkor, ha a gyermek elesik, vagy beüti a fejét. A kék foltokra, zúzódásokra kiváló az árnika tartalmú Árnigél kenőcs, külsőleg. Hasznos lehet még a Schüssler-sók közül a 3-as só, Ferrum Phosphorikum, ami jól használható minden akut gyulladásnál, valamint a 7-es só, a Magnesium Phosphorikum, ami a görcsoldás hatékony szere. E két utóbbi szerre akkor lehet nagyobb szükség, ha hosszabb időre, több napra mozdulunk ki otthonról.

Közlekedés:
Ha a kirándulás helyszínéhez kocsival megyünk, a következőkre figyeljünk:

  • a kisgyermek kizárólag a hátsó ülésen, biztonsági gyermekülésben utazhat
  •  a hátsó ajtó gyermekzárját tartsuk zárva
  • az utazás alatt a jó szellőzést biztosítsuk a rosszullét elkerülése érdekében
  • könnyű ételeket együnk
  • ha a gyermek unatkozna, türelmetlenkedne, hallgassunk zenét, énekeljünk közösen vagy játszunk például autószámláló játékot

Ha tömegközlekedési eszközön utazunk, keressünk dupla ülést, ahol a kisgyermeket az ablak mellé ültetjük, és így szabadon mocoroghat.

Láda vadászat

Aki nem ismeri a geoládázást, annak jó szívvel ajánljuk figyelmébe ezt a remek elfoglaltságot. A lényeg, hogy több ezer "kincses láda" van elrejtve az ország számos pontján, mely szépen bemutatja az adott nevezetességet, vagy amiért épp létrehozták. A ládákhoz a geocaching.hu weboldalon találhatunk részletes leírást és a megtaláláshoz szükséges GPS-koordinátákat. A gyakorlatban - hagyományos ládaesetén - ez úgy néz ki, hogy az adott koordinátán találunk elrejtve egy kis dobozt, általában ételtároló műanyag doboz, amiben kis ajándékok vannak. Ha megtaláltuk egyet elvihetünk és illik helyette ott hagyni egy másikat cserébe. Általában kis figurák, képeslapok, apró kedves tárgyak vannak benne. Olyat tegyünk bele, aminek mi magunk is örülnénk. A dobozban az ajándékok mellett van egy kis füzet, ami tartalmazza a jelszót. Ebbe a füzetbe beírhatjuk, hogy mikor/kik találtuk meg a ládát, írhatunk üzenetet, majd a weboldalon is bejelenthetjük a megtalálást a jelszó segítségével. A hagyományos ládák mellett léteznek még multiládák, ahol több pontot kell megtalálni, míg eljutunk a célpontig. Vannak még városi ládák is, ahol nincs konkrét láda - mert pl. forgalmas helyen van és nagy valószínűséggel lába kélne - és ilyenkor más formában kell keresni a megtalálandó jelszót (pl. felirat, házszám...stb) Amikor célpontot választunk az oldalon, a keresési feltételeknél sok szempontra tudunk szűrni, például vannak olyan ládák, amik GPS nélkül is fellelhetőek, beállíthatjuk hogy csak babakocsival is látogatható célpontokat keresünk, télen/nyáron ajánlott-e...stb. A geoládázás a felnőtteket is lázba hozza, hát még a gyerekeket! Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Szép tájakból hála Istennek nincs hiány, országszerte szebbnél szebb helyeken barangolhatunk. Kicsit elfogult veszprémiek lévén a mi szívünk csücske a Bakony, a Balaton, a Balaton-felvidék, bár ilyenkor nyáron nem csak a környékbeliek kedvence a Balaton :-) Remek kirándulós ötleteket lehet meríteni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán, valamint a bakony-balaton-geopark.hu-n is. Ez utóbbi két szervezet Facebook oldalai is hasznosak lehetnek, mert rendszeresen frissítik őket és mindig találni fent aktuális infokat, programokat. Itt találjátok őket:

Bakony-Balaton-Geopark FB

Balaton-felvidéki Nemzeti Park FB

További hasznos linkek, ajánlott oldalak:
hordozo.hu - Babahordozók összehasonlítása (táblázat), minden amit a babahordozásról tudni érdemes
babazunk.hu - Mikor hordozzunk (hidegben, melegben, sportolva, otthon)?
www.kirandulababa.hu
www.turistautak.hu
www.utazzgyerekkel.hu
www.szulokhaza.hu
www.balcsi.net - rengeteg hasznos infó, kirándulási lehetőség a Balatonnál
www.gyerekprogram.hu
www.kirandulastervezo.hu - itt hírlevelet is kaphatsz egy-egy kirándulóhelyről


Petra, Mariann

Szólj hozzá!

Címkék: sport utazás egyéb testmozgás babavilág baba-mama kölyökvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr115312558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása