Zöldségeket beszélünk - már megint. :-) Adunk hozzá egy kis fehérjét - csirke husit vagy sajtot - néhol gyümölcsöt, magvakat, gabonát, majd nyakon öntjük fűszeres öntetekkel és már kész is a finom, vitamindús salátánk. Ebéd részeként vagy vacsorára is jó választás. Íme a mai recept ötleteink:
Hozzávalók 4 főre:
- 1 nagy zacskó salátakeverék vagy 1 saláta jégsaláta kisebb darabokra tépkedve
- 4 db mandarin gerezdekre szedve
- 1 nagyobb narancs kifacsart leve
- 30 dkg csirkemellfilé felkockázva
- 1 db kaliforniai paprika felcsíkozva
- 2 evőkanál szeletelt mandula
- 2 evőkanál olíva olaj a sütéshez
- só, bors
Az öntethez:
- 1 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítő (xilit, eritrit, stevia)
- 2 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- csipet só, víz
Elkészítése:
Az olívaolajon megsütjük a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk a narancs frissen facsart levével. Közben az öntet hozzávalóit összekeverjük, kevés vízzel hígítjuk.
A megsült csirkehúst összekeverjük egy nagy tálban a salátával, a paprika csíkokkal, a mandarin gerezdekkel, ráöntjük az öntetet és alaposan összeforgatjuk. A tetejére szeletelt mandulát szórunk.
Kuszkusz saláta
Hozzávalók:
- 3 dl zöldségleves
- 15 dkg kuszkusz
- 1 kiskanál olíva olaj vagy vaj
- 10 dkg maradék sült hús/sült csirke vagy jó minőségű sonka kockára vágva
- 2 db retek kockára vágva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 közepes csemege uborka felkarikázva2 gerezd áttört vagy apróra vágott fokhagyma
- 1 marék olajbogyó negyedelve
- 4 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
- Só, bors
Elkészítése:
A hagymára öntjük a só-bors-ecet- 1 evőkanál olaj keverékét. A levest felforraljuk, majd a tűzről levéve tegyük bele a kuszkuszt és 1 kiskanál olajat. Lefedve 5-7 percig állni hagyjuk, amíg a kuszkusz megdagad. Amíg erre várunk, felkockázzuk a husit és a zöldségeket. Ha a kuszkusz megpuhult, villával lazítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát, a felkockázott zöldségeket és husit. Hagyjuk állni fél órát, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ez a recept jó szolgálatot tehet a hétvége utáni maradék felhasználásban.
Fetás-diós saláta
Hozzávalók:
- 20 dkg fetasajt kockára vágva
- 10 dkg dió durvára vágva
- 1 kisebb csokor kakukkfű felaprítva
- 1 fél fej vörös káposzta felcsíkozva
- 1 sárgarépa lereszelve
- 10 dkg csemege kukorica
Az öntethez:
- 1 pohár natúr joghurt
- Fél citrom leve
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- 2 evőkanál magos mustár
Elkészítés:
A diót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük. A zöldségeket egy tálban összekeverjük, ráöntjük a szószt, majd alaposan összeforgatjuk vele. Tálaláskor rászórjuk a diót és a sajtot.
További recept ötletek:
Jó étvágyat! :-)
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Mariann