A leves értékes szervezetünk számára, főleg, ha minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, így magasabb lesz a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Fedezi a napi folyadékszükséglet egy részét. A nyersanyagokból kioldódott tápanyagok könnyen felszívódnak. A levesek nemcsak egy többfogásos ebéd részeként ajánlhatóak, tartalmas betétekkel dúsítva akár főételként vagy vacsorára is kitűnő választás. A magas rosttartalmú nyersanyagoknak hála jól telítenek és hosszú ideig jóllakottság érzést biztosítanak. A mai nap 4 reform levesbetéttel ismerkedhetsz meg.
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 5-6 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 kávés kanál tengeri só, valamint ízlés szerint variálhatjuk petrezselyemzölddel vagy egyéb zöldfűszerrel
Elkészítése:
Az elkészítése lényegében ugyanaz, mint a hagyományos csipetkének, csak fehér liszt helyett teljes kiőrlésű búzalisztet használunk. A tojást megsózzuk, fűszerezzük és elkeverjük annyi liszttel, hogy jól formálható masszát kapjunk. Kis rudat formálunk belőle és belecsipkedjük a levesbe. Kb még 10 perc, amíg megfő.
Rozsos csipetke
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 3 evőkanál rozsliszt
- 3 evőkanál rozspehely
- 1 kávéskanál (tengeri) só
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk és kis rudat formálunk belőlük. Belecsipkedjük a levesbe. Kb még 10 perc, amíg megfő.
Sajtos gombócok
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál zabkorpa
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 kiskanál só; variálhatjuk petrezselyemzölddel vagy egyéb zöldfűszerrel
- Hempergetéshez szükséges lehet még zabkorpa
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Kis gombócokat formálunk belőlük – ha túl hígnak-szétesősnek találjuk, hempergessük meg még zabkorpában. Főzés során kb. 2-3szorosára nő, ezzel számoljunk a formázásnál. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére még 5 percig főzzük. Egyet kettévágva tesztelhetjük, hogy megfőtt-e. Izgalmas levesbetét paradicsomlevesbe, de zöldséglevesekhez is kitűnő.
Sajtos köles gombóc
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- tengeri só, fehér bors, szerecsendió
Elkészítése:
A kölest átmossuk és 1 kiskanál sóval, háromszoros mennyiségű vízbe, lefedve, alacsony lángon megfőzzük. A sajtot összekeverjük a vajjal, fokhagymával, szerecsendióval. Amikor a köles megfőtt, burgonyatörővel vagy botmixerrel pépesítjük, majd a tojással és liszttel összedolgozzuk. A masszát 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kis kupacot a sajtos-vajas töltelékből, majd gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket. Jó választás zöldséglevesekhez vagy zöldségkrémlevesekhez.
Ha szereted a tartalmas, finom leveseket próbáld ki ezeket is:
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Mariann