A mai bejegyzésünkben ismét eljött a receptötletek ideje. Abban szerintem mindannyian egyetértünk, hogy a szendvicsek mindenki életében nap, mint nap jelen vannak.
Egy idő után azonban (persze csak, ha nem rendelkezünk kellő kreativitással) igen egyhangúvá válhatnak és csábítóvá teszik a nem éppen egészséges péksüteményeket. Ez a bejegyzés tehát azért született, hogy egy kis ihletet adjunk Nektek ahhoz, hogy a napi szendvicsek finomak, ízletesek és változatosak lehessenek.
Mindegyik recept számos más variációban is létezik, tehát mindenki formálja saját ízlésére, kísérletezzetek és ha van kedvetek, osszátok meg velünk is! :) Lássuk hát, mi hogyan készítjük!
Lencsekrém
Hozzávalók:
1 bögre lencse, 1 szál sárgarépa, 1 szál zellerlevél, 3 db babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 10dkg vaj, mustár, só, bors
Elkészítése:
A lencsét kétszeres mennyiségű vízben, sóval, borssal, babérlevéllel, fokhagymával és a répával puhára főzzük. Hozzáadjuk a vajat, a mustárt és botmixerrel pürésítjük. Szükség esetén utóízesítjük.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
1 közepes méretű padlizsán, 1 kisebb fej lilahagyma, 1 kisebb paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerinti mennyiségben majonéz, mustár, só, bors.
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk és alufóliába tekerve sütjük 150 fokon kb. 40-45 percig. Hideg helyen hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd a szárát eltávolítva egy villával törjük össze. A héját is bátran fel lehet használni, egy kis természetes színanyag senkinek sem árt. :) Ezután adjuk hozzá a felkockázott hagymát (ha valaki kevésbé szereti az intenzív hagyma ízt, ajánlott a hagymát is a padlizsánnal együtt megsütni), fokhagymát és a többi hozzávalót. Botmixerrel keverjük össze az egészet, tegyük hűtőbe és másnap reggel már mehet is a szendvicsbe. Feltétként jól illik hozzá a tojás, Pannónia sajt vagy füstölt sajt, de a húsimádók nyugodtan tesztelhetik vékonyra szelt füstölt sonkával is. Ha van rá módod pirítóssal is feltétlenül kóstold meg!
Ezt a receptet készíthetjük még paradicsom nélkül, tejfölösen is és zabpehellyel is dúsítható.
Petrezselymes-újhagymás túrókrém
Hozzávalók:
250 gramm túró, 1 kis pohár tejföl vagy kefír, 1-2 szál újhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, majd összekeverjük a tejföllel/kefírrel. Ízesítjük sóval és borssal. Az újhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk és hozzákeverjük a túrókrémhez. Hűtőbe tesszük és fél óra múlva, már fogyasztható is.
További recept ötletek:
Céklás szendvicskence - a fokhagyma erejével
Végül pedig...Ha már kreatív és egészséges szendvics, akkor ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem! Mindegyik krémhez jól illenek a különböző salátafélék (téli időszakban pl. rukkola), kaliforniai paprika és a hagymafélék. Ha pedig nyáron fogyasztod ezeket a finomságokat, akkor a veteményeskert minden egyes tagjával próbáld ki őket! Jó étvágyat! :-)
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk
Zsanett, Mariann