HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Sikeres szoptatás már a kezdetektől?!

2013.01.16. 09:00 KreDieSz

sszoptkezd.jpgSzerencsére egyre több kórházban van arra lehetőség, hogy mellre tegyük a babát még a szülőszobán, közvetlenül a szülés után. Tévhit, hogy az édesanyának ekkor még úgysincs teje! Az emlőmirigy már a terhesség 16. hetétől készen áll a tejtermelésre, és el is kezdi termelni az előtejet (az ún. kolosztrumot) már a várandósság alatt, ami ilyen módon közvetlenül szülés után az újszülött rendelkezésére áll.

A korai, gyakori szoptatásnak mind a baba, mind az anya szempontjából számos előnye van. Például:

  • A szopás méhösszehúzódásokat vált ki, amelyek segítik a méhlepény megszületését és csökkentik a vérzést.
  • A korai mellre tétel segíti az újszülött számára a hatékony szopás megtanulását a későbbiekben.
  • A baba azonnal hasznosíthatja a kolosztrum által nyújtott immunológiai előnyöket.
  • A kolosztrum serkenti az újszülött bélmozgását, így elősegíti a hemoglobin lebontási termékeinek kiürülését, ezáltal csökkenti a sárgaság kialakulásának esélyét.
  • Az emlő korai és gyakori kiürítése megelőzheti a fájdalmas tejbelövellés kialakulását.
  • A laktáció felgyorsul, a korai és gyakori szopás csökkenti a csecsemő születés utáni súlyvesztését.
  • A korai bőrkontaktus és szoptatás elősegíti az anya-gyermek kötődés kialakulását.

Ahhoz, hogy később elegendő tejed legyen, fontos, hogy mielőbb és minél gyakrabban mellre tedd a babát. Ha ez valamiért mégsem lehetséges, a szülés után hat órán belül kezdd meg a fejést, ne várd meg a tejbelövellést!

A szülés utáni első napokban tegyük mellre minél többször a babát, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nincs elég tej, ugyanis az újszülötteknek nagyon kicsi a gyomortérfogatuk, az első napon mindössze 6 ml, a második napon 12 ml. Tehát már a tényleges tejbelövellés előtt is érdemes szoptatni, hiszen az ekkor termelődő előtej (kolosztrum) rendkívül sok védőanyagot tartalmaz, s más forrásból pótolhatatlan segítséget ad gyermekednek a fertőzések elleni védekezésben. Ekkor még nem fontos, hogy sokat szopjon, egy újszülött egyszerre kb. fél ml folyadékot tud lenyelni, így 8-10 korty (4-5ml) a kolosztrumból éppen elegendő egy etetésre. Ilyen módon az első napon átlagosan termelt 100ml kolosztrum éppen fedezi az újszülött szükségleteit - a természet ezt nagyon bölcsen kitalálta.

További, részletes és megbízható információkat a szoptatásról a La Leche Liga Magyarország oldalán vagy a Szoptatásért Magyar Egyesületnél találhatsz.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan lehetsz benne biztos, hogy elég-e a tej a babád számára, olvasd el az erről szóló cikkünket itt: Elég-e a tej a babámnak?

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.

Rita, Mariann

Szólj hozzá!

Címkék: szoptatás baba-mama

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr735020656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása