Íme egy menüsor, melyet érdemes kipróbálni. Tápláló és kiadós ebéd a hideg téli napokra.
Köleses zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 1 szál répa felkarikázva
- 1 szál petrezselyemgyökér felkarikázva
- 2 marék zöldborsó
- 1 karalábé felkockázva
- fél zellergumó felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál köles
- 1-2 evőkanál vaj vagy olaj
- Só, bors, majoranna, ételízesítő (lehetőleg ízfokozó és tartósítószermentes), piros paprika, friss petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zöldségeket - kivéve a fokhagymát- a vajon (vagy olajon) lepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverünk egy kiskanál csemege fűszerpaprikát. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk a fokhagymát, az átmosott kölest és a fűszereket. Puhára főzünk benne mindent, ha szükséges utóízesítjük. Friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
A zöldségfélék tetszőlegesen variálhatóak attól függően mit szeretnünk/mi van épp otthon.
Édes-savanyú csirke házilag készült szósszal
Hozzávalók:
- Fél kg csirkemell felkockázva
- 1,5 dl natúr ananászlé
- 2-3 evőkanál friss citromlé
- 2-3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál kechup
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- Kb 1 dl víz
- 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
- 1 paradicsom kis darabokra vágva
- 1 paprika kis darabokra vágva
- 1 kisebb répa kis darabokra vágva
- 2-3 karika ananász kis darabokra vágva
- 1-2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A hagymát megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a csirkét és fehérre pirítjuk. A feldarabolt zöldségeket és az ananászt hozzáöntjük a csirkéhez. Közben minden maradék összetevőt összekeverünk egy tálban és a kapott szószt ráöntjük a csirkére és lefedve főzzük, időnkén megkevergetve. Ha túl sűrű, felönthetjük még egy kis vízzel. Szükség esetén utóízesítjük.
Jó étvágyat! :-)
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk
Mariann