HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

5+1 hasznos tudnivaló a totyogósok táplálkozásáról

2014.06.12. 08:38 KreDieSz

Nemrég már beszéltünk az alapokról, hogy mire van szükség egy bölcsődés korú (1-3 éves) kisgyerek kiegyensúlyozott táplálásához. Megígértük, hogy folytatjuk a témát. A mai napra összegyűjtöttünk még 5 pontot, amit ajánlott figyelembe venni csemeténk étrendjének alakításakor.

lenae.jpg

  1. A közép út a legjobb! Érdemes óvakodni a szélsőségektől: kerülni a túlzott lazaságot és megengedést ugyanúgy, mint a vasszigort és a túlzott egészségkép hajszolását. Az utóbbi lehet furcsán hangzik, de manapság erről is szót kell említeni. Az angolok ezt a túlzott egészségre való törekvést "muesli belt malnutrition"-nek nevezték el, ez az a jelenség, amikor a gyerekek éppen a szülők extratudatosságának köszönhetően válnak alultápláltá, mert a túl szigorú szabályok miatt nem jutnak elég zsírhoz, szénhidráthoz és alapvető vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Mint szinte mindenhol, itt is az arany középút a legcélravezetőbb. Az alábbi pontokban ennek gyakorlati megvalósításához nyújtunk segítséget.
  2. A kisgyermekeknek szóló étkezési ajánlások nem ugyanaz, mint a felnőtteké! Egyrészt a szénhidrátok, zsírok, és rostok tekintetében is vannak különbségek (ezeket a következő pontokban részletesen kifejtjük mit jelent), valamint érdemes odafigyelni arra is, hogy kerüljük a túlzott sózást, és a nagyon "felnőttes fűszerezést" ebben a korban is. A sós ízek preferenciája 2 éves kor körül alakul ki, így ebben az időszakban sokat tehetünk a tartós, túlzott sóbevitel megelőzéséért. 1 éves kor után a felnőttek ételeire való (részbeni) áttérés amúgy is a konyhasó bevitelének nagymértékű növekedését okozza. Figyeljünk arra, hogy az ételeket bár nem kell só mentesen, de kis mértékbe sózzuk, valamint kerüljük a magas sótartamú élelmiszereket. A fűszerezés tekintetében a zöld- és szárított fűszerek közül válogassunk, de kerüljük az olyan kényelmi termékeket, mint a levesporok, készételek és ételalapok, amelyek mesterséges aromák, ízfokozók hozzáadásával készülnek. A fentiek értelmében lehetőleg két éves korig érdemes a következőket nem adni: ropi, csipsz, cukorkák, tartósítószert-ízfokozókat-mesterséges színezékeket-aromákat tartalmazó ételeket, felvágottak, virsli, májkrém, szalonna, kolbász, füstölt húsok, zsír, velő, pacal, köröm, kóla és egyéb szénsavas üdítők. Az édesítés kérdésről részletesen olvashattok az "Édes gyermekkor" írásunkban.
  3. Fontosak a zöldségek, és a gyümölcsök, de emellett szüksége van a totyogósoknak egyéb energiát szolgáltató tápanyagokra is: szénhidrátokra és zsiradékokra egyaránt! A zöldségek és a gyümölcsök is tartalmaznak  szénhidrátokat, de ne feledkezzünk el a keményítőtartalmú alapanyagokról se, mint a burgonyáról, a gabonakásákról, cereáliákról! Könnyen hasznosuló, jól emészthető vitamin- és ásványianyag-források - tartalmaznak például magnéziumot, vasat, kalciumot, cinket - valamint fehérjéket és rostokat is. Segítenek megfelelő mennyiségű energiát biztosítani a gyors ütemű növekedéshez.
  4. A totyogósoknál még nem a teljesen zsírszegény élelmiszerek a legjobb választás! A húsok közül nemcsak a legszárazabb csirke- és pulykamell jöhet szóba. A vörös húsok vastartalma kedvezőbb, így nyugodtan beiktathatjuk azokat is az étrendbe: az ideális fele-fele arányban. A felvágottak 2 éves korig ne - vagy legalábbis ritkán - szerepeljenek a menüben. Ha mégis adunk, akkor válasszuk a magas hústartalmú (minimum 80%-os) fajtákat. A tejből, tejtermékekből sem szükséges a zsírszegényt választani ennek a korosztálynak.
  5. A rostbevitel tekintetében is válasszuk a középutat! Egy másik különbség a felnőttek táplálkozásához képest, hogy amíg a felnőtteknél nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy fektessünk nagy hangsúlyt arra, hogy biztosítsuk szervezetünknek a megfelelő rostbevitelt, hiszen a magyar lakosság nagy része nagyon rostszegényen táplálkozik, ami számos betegség kialakulásában jelent kockázatot, ugyanez az ajánlás a gyerekeknél kicsit másképp fest. Egyrészt azért, mert a kisgyerekeknek sok tápanyagra van szükségük, de még nem tudnak nagyobb mennyiséget fogyasztani és a túlzott rostbevitel idő előtt eltelítheti őket, tehát már akkor jóllakottnak érzik magukat, amikor még nem is ettek eleget. Ez azért okozhat gondot, mert nem jutnak hozzá a növekedéshez szükséges kalóriamennyiséghez, valamint egyes ásványi anyagok, mint a vas és a kalcium felszívódása is nehézkessé válhat. Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy teljes rostszegénységre van szükség, hiszen a másik véglet sem jó, mert a túl kevés rostbevitel miatt székrekedés alakulhat ki. Tehát itt is érdemes a közép utat választani! Ez a gyakorlatban testtömeg-kilogrammonként 0,5 g rost mennyiséget jelent, tehát egy 12 kg-os gyermeknél 6 grammot. Ez megfelel nagyjából két alma vagy 20 dkg sárgarépa vagy két-három evőkanál (50 gramm) zabpehely vagy 7 dkg rozskenyér rostmennyiségének. Tehát nem kell mindig csak magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonával kínálni a kicsiket: az optimális, ha nagyobb arányban tartalmazza ezeket az étrend, de nem szükséges csak ezekkel kínálni a gyerkőcöket.

+1: a "mit" mellett legalább olyan fontos kérdés a "hogyan". Jó, ha a táplálkozást nem egy óriási stressz faktornak fogjuk fel és aggódunk rajta állandóan, hogy mindent tökéletesen teljesítünk-e. A fent leírtak az irányadók, de ha időnként eltérünk ettől, nem dől össze a világ. Bevallom, vannak olyan pontok, amelyeket én sem tartottam be: például felvágottat Levi is kapott már (a hónapban lesz 2 éves), és bár ritkán és csak alkalomszerűen, de csokit is kóstoltunk. Szóval a lényeg, hogy szerintem itt is a legjobb a középutas megoldás: törekedjünk az egészséges megoldásokra, de ne stresszeljünk azon, ha nem mindig tökéletes minden :-)

További ötleteket ezekben az írásainkban találhatsz még:

5 javaslat az egyszerűbb és nyugodtabb gyermekkorért (a táplálkozás kapcsán is)

13+1 jótanács, a totyogók kiegyensúlyozott táplálkozásához

Zöldségek a gyerekek tányérján is

"Édes" gyermekkor

 Mariann

Forrás:

babaszoba.hu - Lehet túl egészségesen táplálni egy gyermeket?

W.Ungvárí Renáta - A Kismama babakonyhája,2. bővített kiadás, Sanoma Media, 2012.

Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, 2005. Medicina Könyvkiadó Rt. 2005.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás hozzátáplálás egészséges táplálkozás totyogók baba-mama

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr586244676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása