A nyár eleji idény egyik mostanság igen divatos zöldsége a spárga. Bár a férjem még nem hajlandó elismerni a létezését és erősen tiltakozik ellene, én azért szeretem és szívesen készítek belőle ezt-azt - főleg a hétköznapi ebédekhez, hogy ne is találkozzanak :-) Most épp egy finom krémleves született belőle. Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 csokor spárga (én most fehéret használtam)
- 2 közepes szem burgonya
- 2-3 szál újhagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 2 dl zsírszegény főzőtejszín
- só, fehér bors, szerecsendió, kurkuma
- feltétnek pirított kenyér kockákat tálaltam teljes kiőrlésű magos kenyérből
Elkészítése:
A spárgák szárából kb. 1 cm-t levágunk, vékonyan meghámozzuk, majd felkarikázzuk. A kókuszzsíron megpirítjuk a felszeletelt spárgát és a felkarikázott újhagymát. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a fűszereket, és puhulásig főzzük a zöldségeket. Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és még összeforraljuk. Ha szükséges, higítjuk még vízzel, illetve utófűszerezzük.
Az elkészítésben lelkes segédem is volt, Levi Úr is nagy igyekezettel szeletelte a spárgát a kis műanyag késével - majd a szeletelést megunva később ügyesen tördelte, szerencsére a krémlevesbe tökéletesen megfelelt ebben a formában is. :-)
Jó étvágyat!
Mariann