Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében a téli hónapokban is. Összegyűjtöttünk pár gyakorlatias táplálkozási tanácsot ennek megvalósításához:
- Készítsünk minél gyakrabban friss zöldségekből készült ételeket. Célszerű mindig a szezonális fajtákat választani. A téli hónapokban ilyen például a sárgarépa, cékla, zeller, retek, káposztafélék, hagymák. Részletes táblázatot és leírást a téli idény növényeinkről itt találsz.
- Érdemes megismerkednünk a biocsírákkal. Napi pár perc ráfordítással 3-4 nap alatt vitamindús növényeket csíráztathatunk otthon, ami az egyik legolcsóbb és minőségileg is remek megoldás a téli hónapokban (is) a vitamin és ásványi anyag bevitel fedezésére. A kész csírák szendvicshez, salátákhoz kitűnően használhatóak. A csíráztatás pontos mikéntjét a Mi fán terem a csíra? írásunkból megismerheted.
- C-vitamin bevitel növeléséhez jótékony hatású lehet egy csésze csipkebogyó tea.
- A teák ízesítéséhez használjunk friss citromot és mézet. Ezeket csak akkor adjuk hozzá az italhoz, miután kihűlt, mert a túl magas hőmérséklet károsítja a vitamintartalmat.
- Natúr (nem sózott/pörkölt) olajos magvak, diófélék rendszeres fogyasztásával a szervezet B- és E-vitaminokhoz, értékes telítetlen zsírsavakhoz jut. Naponta 1-1 marékkal fogyasszunk belőlük: müzliben, salátában vagy magában.
- A teljes kiőrlésű, korpás pékáruk nem csak rosttartalmuk miatt, de magas vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva is jobb választás a fehér, finomított fajták helyett. Ezekhez mindig igyunk kellő mennyiségű folyadékot.
- Fogyasszunk natúr (vagy kevés édesítéssel készült) zöldség és gyümölcsleveket, turmix italokat.
+1 : Ha nem tudsz elég figyelmet fordítani a táplálkozásra, segítsd a szervezetedet étrend kiegészítőkkel. Célszerű a leinformálható fajtákat választani.
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk
Mariann