HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

3 dolog, ami elengedhetetlen a tartós fogyáshoz

2014.09.04. 08:00 KreDieSz

Mint dietetikus, az a határozott tapasztalatom, hogy a tartós és sikeres fogyáshoz elengedhetetlen a megfelelő mentális felkészültség. Ha valaki az életmódváltozással akarja kezdeni anélkül, hogy rendet rakna magában, szinte biztos, hogy kudarcot fog vallani az első akadály láttán. Régi szenvedélyem a pszichológia, és szívesen kutatom az emberi lélek rejtelmeit. Úgy gondolom, hogy ez kihagyhatatlan tényező a táplálkozás kapcsán is. Ezért is örültem meg nagyon a lehetőségnek, amikor ráakadtam Bognár Judit pszichológiai szakértőre, akivel beszélgettünk e témáról. Ő is megerősített ebben az elgondolásban, hogy a lelki tényezők tisztázása kihagyhatatlan e folyamatból, valamint összefoglalta nekünk 3 pontban, hogy mik azok a dolgok, amik elengedhetetlenek a tartós fogyás megvalósításához. Íme:

fogyas7trukk.jpg

Tudtad, hogy a fogyni vágyók 88%-a kudarcot vall?
A fogyás egy többmilliárd dolláros iparág. Vehetsz könyveket, DVD-t, fitnesz programot, főzőtanfolyamot, ilyen-olyan speciális ételt, gépeket és még sok minden mást, ami mind azt ígéri, hogy holnaputánra vékony leszel. Sőt, nemcsak vékony, hanem egy igazi bombázó!
Ha tartós fogyásra vágysz, akkor nem elég, hogy odafigyelsz az étkezésre és a testedzésre! A pszichológiai tényezőkre is ügyelned kell! Ez nem annyira bonyolult, mint amennyire annak hangzik! Igazából három nagy kategóriáról van szó: gondolatok, események és érzelmek. Vegyük szemügyre ezeket egyesével!

1. Gondolatok
Először is vizsgáld meg a gondolataidat! Hiszel az alábbi kijelentések valamelyikében?

  • A testsúly genetika kérdése: a családomban mindenki túlsúlyos, ezért nem tudok mit tenni ellene.
  • Ha egészségesen eszem, az olyan mintha megvonnám magamtól az élvezetet.
  • Én már mindent kipróbáltam. Semmi sem használt. És nem is fog.
  • Ennyi idősen már nincs mit tenni.

Ha ilyen és ehhez hasonló gondolatok járnak a fejedben, akkor nem fogsz tudni lefogyni! A pszichológiában ezt a jelenséget önbeteljesítő jóslatnak hívjuk, merthogy az fog bekövetkezni, amit gondolsz. Ha úgy véled, hogy nem tudsz mit tenni a túlsúly ellen, akkor ez így is lesz. Ha elhiszed, hogy nem tudsz rajta változtatni, akkor nem is fog sikerülni. Keresd meg a negatív berögződéseidet, és szabadulj meg tőlük! Aztán programozz pozitív gondolatokat a helyükre!
A pozitív gondolatokat a következőképpen használd:
Állj a tükör elé, nézz a szemedbe, és mondd, hogy „De örülök, hogy ilyen jól nézek ki! Annyira csinos vagyok! Mindig is tudtam, hogy ez sikerül.” Éld bele magad a helyzetbe! Érezd, ahogy elönt az öröm és a büszkeség! Sugározzon a hangodból a boldogság! Lehet, hogy ezeknek a mondatoknak a hallatára megszólal egy kis hang a fejedben, ami ellenkezik, és nem hisz el egy szót sem az elmondottakból. Vagy megeshet, hogy egyszerűen csak rosszul érzed magad, miközben ezeket a gondolatokat ismételed. Ha ez előfordulna, akkor változtass a szövegen! Keress olyan mondatokat, amiket el tudsz hinni, és amiket boldogan ki tudsz mondani! Ha nem működik a „Micsoda bombázó vagyok!”, akkor mondd helyette, hogy „De örülök, hogy egy kicsit vékonyabb vagyok!” vagy „Annyira jó, hogy sikerült pár kilót leadnom.” A lényeg, hogy úgy fogalmazd meg a mondataidat, mintha már elérted volna a kívánt eredményt! Vagyis ne jövő időben beszélj! Ne használj olyan szavakat, mint a „ha”, „fogok”, „majd” „lesz”. Ahelyett, hogy „Milyen jó lesz, ha sikerül lefogynom”, használd azt, hogy „Milyen jó, hogy sikerült lefogynom.” A szavak mellett a hozzájuk kapcsolt érzések is nagyon fontosak. A gyakorlatnak csak akkor lesz hatása, ha érzelmileg is beleéled magad, és tényleg érzed, ahogy elönt az öröm és a boldogság, miközben mondod a szöveget. A gyakorlatot végezd el minden nap legalább egy alkalommal (legjobb este, lefekvés előtt)! Minden mondatot ismételj el háromszor, és tényleg éld bele magad abba, amit mondasz! Csináld legalább 1 hónapig, aztán lépj a haladó szintre: ugyanaz lesz a feladatod, mint eddig, de most ruha nélkül kell a tükör elé állnod, és úgy ismételgetned a mondatokat!

2. Események
A gondolatok után fókuszálj az eseményekre! Az eseményekkel kapcsolatban az első és legfontosabb kérdés az, hogy mikor kezdtél el hízni. Mi történt akkor az életedben? Egy válás kellős közepén voltál? Vagy elveszítetted az állásodat? Nagyobb stressz ért? Ennek az eseménynek lehet, hogy látszólag semmi köze sincs a testsúlyodhoz, ám ha valami lelkileg megviselt, akkor könnyen okozhatott hízást. Nagyon fontos, hogy feldolgozd az akkor történt eseményeket, és hogy el tudd engedni az akkor keletkezett sérelmeket, fájdalmat vagy rosszérzést!

3. Érzelmek
Az események után vizsgáld át az érzelmeidet! Figyeld meg, hogy mikor kívánod leginkább az édeset vagy éppen a zsíros ételeket? Mikor ennél csokit? Milyen akkor a lelkiállapotod? Szomorú vagy? Magányos? Mérges? Vagy inkább frusztrált, esetleg elkeseredett? Melyik az az érzelem, amelyik kiváltja nálad a nassolást és a túlzott evést? Remélem, Te is belátod, hogy a hosszú távú fogyáshoz elengedhetetlen ezeknek az érzelmeknek a kontrolálása. Meg kell tanulnod az érzelmeidet szabályozni, ahelyett, hogy ételbe fojtanád a bánatodat, a haragodat vagy a stresszt!
Az lenne a legjobb, ha még egyszer végigolvasnád ezt a cikket, és el is végeznéd az itt leírtakat. Szakíts egy félórát arra, hogy átvizsgálod a gondolataidat, az érzéseidet és életed meghatározó eseményeit! Egy próbát megér, nemde?
Sok sikert!

Bognár Judit
pszichológiai szakértő, boldogság coach
www.boldogsagkulcs.hu

Köszönjük Juditnak a hasznos tanácsokat! Szeretettel ajánlom figyelmedbe a témában a következő cikkeinket is:

7 trükk a sikeres fogyáshoz

A túlsúly lelki hátteréről

A tartós fogyás titka

A sikeres fogyáshoz vezető út 10 akadálya

A csokoládé utáni sóvárgásról – 2. rész

Mariann

3 komment

Címkék: lélek alakformálás lelki okok

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr536667151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.05. 12:26:06

Hm, hát nem is tudom - szerintem lehet léleksimogatósdit játszani, de a legtöbb ember azért kövér, mert sokat eszik és keveset mozog. Torkosság, lustaság, nemtörődömség. Magamat is ide számítom, nem másokat akarok leszólni. De ahogy elhíztam, mert túl sokat ettem és nem mozogtam, úgy le is fogytam, amikor kicsit megreguláztam magam. És még más vagy saját díványán sem kellett kisírnom magam hozzá. Lassan-lassan a pszichológia fel akar minket menteni mindenféle felelősség álól: azért hízol, mert csokira vágyik a szeretet-igényed, ami azért támadt benned, mert az a csúnya férjed/feleséged nem elég kedves, stb. Nem. Azért hízol, mert csokit eszel és pont. Egyél kevesebbet vagy mozogj többet. Hallott már a pszichológia a szabadakaratról, vagy színtiszta determinizmust vall?

Gergő - gergo.me

boldogsagkulcs.hu 2014.09.05. 17:43:22

@csentecsa: Szia! Igazad van, sokan valóban fogyni szoktak. De nem mindenki! Olyan is akad, aki hízik, mert a stressz hatására közvetlen vagy közvetve (túlzott evés következményeként) súlynövekedéssel reagál a teste.

Üdvözlettel:
Judit
www.boldogsagkulcs.hu

boldogsagkulcs.hu 2014.09.05. 17:43:23

@Gergely_it:
Kedves Gergő!

Én nem vallok színtiszta determinizmust, és abszolút hiszek a szabad akaratban, de az ügyfeleimen azt látom, hogy sokan nem tudják megvalósítani az akaratukat. Például nem szeretnének csokit enni, de egyszerűen nem bírják megállni! Ilyenkor jön be a "dívány" és a mélyebb okok után való kutakodás (ami nem feltétlenül jelent sírást... sőt!).

Megjegyzem, ez nem csak a csokira és a fogyásra igaz! Nagyon sok probléma van, amin az emberek változtatni szeretnének, de egyedül nem tudnak. Ilyenkor jön jól egy szakember.

Üdvözlettel:
Judit
www.boldogsagkulcs.hu
süti beállítások módosítása