Folytatom a Bogyó és Babócás szülinapi buli beszámolóját. Pihe áfonyás sütije után ma a szendvicsek következnek: Babóca, Dorottya és Ugri módra. Íme a receptek:
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 1 kis pohár tejföl
- 2 teás kanál citromlé
- 1 mokkás kanál csemege torma
- 1 kisebb célka reszelve vagy 2 evőkanál céklapor (Flavantic)
- só
- díszítéshez fekete olajbogyók félbevágva
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük és megkenjük vele a kenyér szeleteket. A tetejét félbevágott fekete olajbogyókkal díszítjük.
Nemrég ismertem meg a Flavantic egészségvédő klubot, ahol nagyon jó minőségű zöldség-gyümölcs instant porokat lehet beszerezni, én gyorsan megszerettem őket. (Sajnos "nyilvános oldalt" nem tudok linkelni hozzá, mert egyelőre zárt rendszerben működnek, de akit érdekel, a flavantic.com-on egy név megadásával és 22065384 kódal körbe tudtok nézni) Ezek közül a céklásat használtam ehhez a krémhez. De ennek hiányában egy kisebb darab céklát ha apró lyukú reszelőn lereszelünk, az is használható a recepthez, úgy is finom lesz.
Ha nem gyerekeknek készítjük, akkor a tormát nagyobb mennyiségben is tehetünk hozzá, vagy a legjobb, ha friss tormából reszelünk egy 2-3 centis darabot.
Dorottya szendvicsei
Hozzávalók:
- zöldpaprika
- csirkemellsonka (minél magasabb hústartalmú)
- kenyér kenéshez margarin vagy vaj
Elkészítése:
A sonkákat és a paprikát vékony csíkokra vágjuk. A kenyereket megkenjük vajjal/margarinnal és a sonka és a paprika csíkokat egymás mellé sorakoztatjuk (Dorottya csíkjaihoz hasonlóan). Mivel a csíkok elég vékonyak voltak, így a sonkát duplán tettem.
Ugri szendvicsei
Hozzávalók:
- 1 doboz vajkrém
- 1-2 evőkanál spenót
- mozzarella golyók
Elkészítése:
A spenótból most fagyasztottat használtam: mikroban kicsit megolvasztottam, és a vajkrémmel elkevertem. Egy kiskanál fent emlegetett Flavantic vegyes zöldség port is adtam hozzá (elhagyható). Ezzel megkentem a kenyereket és félbevágott mozzarellagolyókkat tettem a tetejére.
Kenyér sütés házilag
Hozzávalók:
- 60 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 60 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 bögre (kb 6-7 dl) víz
- 2 csomag szárított élesztő
- 2-3 teáskanál só
Elkészítése:
A liszteket, a sót és az élesztőt egy dagasztótálban összekevertem, majd hozzáöntöttem a vizet és összegyúrtam. Letakarva 10-12 órát (egy éjszakát) kelesztettem. Másnap reggel két hosszúkásabb kenyérfélét formáztam belőle. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tepsibe tettem a kenyereket, alufóliával lefedtem és fél órát így sütöttem. Majd az alufóliát levéve, a hőmérsékletet 170 fokra csökkentettem és kb. még 40 percig sütöttem.
Ebből a mennyiségből két hosszúkás rúd kenyér jött ki. Ez mellett vettem még fél kg kukoricás kenyeret és ebből 3 tálca szendvics készült a fenti krémekkel/feltétekkel megspékelve.
A céklás túrókrém és a kenyér receptjét ezúton is köszönöm Katinak, bevált! ;-)
Jó étvágyat!
Mariann