HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Hogy a kerékpározás tényleg öröm legyen

2014.08.22. 08:00 KreDieSz

Múlt héten már beszéltünk arról, hogy miért is jó kerékpározni. Ahhoz, hogy a kerékpározás tényleg örömforrás legyen, nem árt néhány szabályt betartani:

bicycle-bike-driving-526-825x550.jpg

A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát vezetéséhez ugyan azok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében, azaz:

  • Közlekedésre alkalmas állapot
  • Kressz ismerete

Néhány fontosabb szabály:

  • A járdán általában tilos kerékpározni. Lakott területen, csak ott szabad kerékpározni a járdán, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom megzavarása nélkül, legfeljebb 10 km/h sebességgel.
  • Ha többen bicikliztek közúton, nem szabad egymás mellett menni. Erre lehetőség a kijelölt kerékpár utakon van
  • Kerékpáron ülve nem lehet állatot sétáltatni, ezt tiltja a kresz. Balesetveszélyes is. Ha a kutya kis termetű, kosárban a biciklire szerelve magatokkal tudjátok vinni.
  • Ha van kijelölt kerékpárút azt kötelező használni.
  • Lakott területen belül maximum 40km/h lakott területen kívül maximum 50 Km/h sebességgel lehet közlekedni
  • Az alkohol fogyasztásara vonatkozó szabályok nemrég változtak: a bicikliseket nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, amennyiben képesek a biztonságos vezetésre. Én azonban továbbra sem javasolnám az alkoholfogyasztás kerékpározás közben, mivel lassítja a reakcióidőnket, valamint, ha gyerek van velünk rájuk is jobban tudunk figyelni.

A megfelelő tartozékokkal rendelkeznie kell kerékpárunknak, melyek a következők:

  • Borostyán-sárga küllőprizma az első keréken
  • Fehér vagy kadmium-sárga fényt adó első lámpa, ami villogó is lehet
  • Fehér színű első fényvisszaverő
  • Csengő
  • Két, egymástól független fék
  • Piros fényt adó hátsó lámpa, ami villogó is lehet
  • A bukósisak lakott területen kívül kötelező, ha 40km/h sebességgel vagy felette haladsz. Azonban viselése ajánlatos, mivel sok kellemetlenségtől tud megvédeni(útra behajló fák ágai, bokrok, bogarak becsapódása a fejre, esések esetén) A szállított gyermekre is érdemes adni bukósisakot, hiszen ő nem tudja kontrollálni a Te mozgásod, nem látja mi lesz a következő mozdulat, így egy esés esetén lassabb a reakcióideje, fejét a sisak védi az ütéstől. A viselését hamar meg lehet szokni, főleg, ha anya fején is ott van.
  • Piros színű hátsó fényvisszaverő
  • Fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között (láthatósági mellény)


A kerékpárt mindenképpen testre kell szabni. Ebben segítséget nyújtanak bármelyik szaküzletben. A kerékpár méretének kiválasztásához lentebb van néhány adat.
A kerékpár vázméretét a nyeregcső hossza alapján tudjuk kiválasztani. Figyelembe kell venni hozzá a kerékpár típusát és a testmagasságunkat:

Trekking/városi/Fitness kerékpár esetén:

Magasság cm

Nyeregcső hossz cm

Nyeregcső hossz zoll

147-155

-44

13”-14”

155-165

44-52

15”-16”

165-175

48-56

17”-18”

175-183

52-56

19”-20”

183-191

56

21”-22”

 

 Mountain bike esetében:

 

Testmagasság cm

Hüvelyk (zoll)

148-158

-14”

158-168

15”-17”

168-178

16”-19”

178-185

17”-21”

185-193

21”-

Eszter

Forrás:

Magyar Kerékpárosklub

Szólj hozzá!

Címkék: testmozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr546621183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása