HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

13+1 jó tanács a totyogók kiegyensúlyozott táplálkozásához

2014.05.21. 08:00 KreDieSz

Többen kérdeztetek a bölcsis korú (1-3 éves) kisgyerekek helyes táplálásával kapcsolatban. A mai napra összegyűjtöttem 13 hasznos tudnivalót, ami segíthet ennek megvalósításában.  Íme:

levitt.jpg

  1. Erre a korosztályra jellemző a viszonylag nagy tápanyag igény, főleg a kalcium és a fehérje vonatkozásában. Az utóbbiról részletesen olvashattok a Mit (t)ehetünk csontjaink egészségéért? cikkünkben.
  2. A megfelelő fehérje bevitel biztosításához figyeljünk arra, hogy a főétkezések (reggeli-ebéd-vacsora) komplettek legyenek, tehát tartalmazzanak állati (hús, hal, tej- és tejtermékek, tojás) és növényi eredetű fehérjét egyaránt.
  3. Törekedjünk a változatosságra, ismertessük meg a gyerekeket minél több fajta étellel, élelmiszerrel.
  4. Naponta kapjon a kicsi a négy fő táplálék csoportba tartozó élelmiszerekből: keményítő tartalmú szénhidrátokat, zöldséget és gyümölcsöt, tejtermékeket, húst-halat és fehérjében gazdag ételeket. Nem kell, hogy minden étkezésnél mindegyik csoportból szerepeljen, de az fontos, hogy ezekre épüljön a napi étrend.
  5. A tejből válasszuk a magasabb zsírtartalmú fajtákat! (Nem, nem írtam el - a gyerekeknek jobb a magasabb zsírtartalmú :-))
  6. Minden nap szerepeljen az étrendben valamilyen zöldséges étel, például főzelék (párolással, habarással, vagy saját anyagával/burgonyával+tejtermékkel sűrítve), vagy töltött, rakott, csőben sült étel hússal, tejjel, tojással, tejtermékekkel.
  7. Naponta többször kapjon a Kicsi jó minőségű, friss, és az idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt!
  8. A húsok közül választhatjuk a baromfit és a vörös húsokat is: az ideális fele-fele arányban.
  9. Kerüljön hal is a tányérra minden héten. Feltétlenül gondoskodjunk a szálkamentességről!
  10. Az étel magas tápértékű hozzávalókból álljon, de ne legyen túl nagy mennyiségű, mert a kisgyerekek még nem tudnak nagy mennyiséget elfogyasztani egy étkezésre. Ezért is van, hogy levest ennek a korosztálynak még csak heti 1-2 alkalommal javasolt betervezni, akkor is valamilyen tartalmasabb húsos-zöldséges vagy tojásos változatban.
  11. Édességekkel, cukrász süteményekkel minél ritkábban kínáljuk meg a tipegőket! Ne feledjétek, a helyes táplálkozási szokásokat az első 1000 napban alakítjuk ki! Egy életre szóló ajándékot adhatunk a gyermekünknek, ha nem neveljük rá már 1-2 évesen a csoki/cukorfüggőségre! Ha hébe-hóba adunk is édességet a gyerkőcnek, ameddig lehet, jobb kerülni, és a későbbiekben is mértékkel, ne a mindennapi menü részeként és ünnepekkor se a vödör legyen a mérték.
  12. Ugyanígy érdemes figyelni a sózásra is. Nem kell sómentesen főzni, de kerüljük a túlzott sózást, és a nagy mennyiségű sót tartalmazó ételeket, élelmiszereket.
  13. Nagyon fontos a folyadékbevitel, melynek nagy része lehetőleg víz legyen. Ne csak az étkezések mellé, hanem az étkezések között is kínáljuk meg az itallal. Persze itt is törekedhetünk a változatosságra, nem kell állandóan csak vizet adni a Kicsinek - további egészséges alternatívákat találtok még a Mit igyon a Baba? cikkünkben - de mindenképp kapjon vizet is.

+1: érdemes minél kisebb korban rászoktatni csemeténket a nyugodt, rendezett étkezésre. Üljünk le szépen az asztalhoz, együk meg az ételt és utána álljunk fel. Egyél Te is a Kicsivel együtt. Társaságban mindenki szívesebben eszik, a gyerekek is, valamint a jó példa erejét nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Hasonló témában ajánlom figyelmetekbe még a következő bejegyzéseket:

5 javaslat az egyszerűbb és nyugodtabb gyermekkorért (a táplálkozás kapcsán is)

8 ok, amiért érdemes szoptatni 1 éves kor után is

"Édes" gyermekkor

Mit adjunk tízóraira, uzsonnára a kisgyerekeknek?

Meddig normális szoptatni?

"Gyerekbajok" - székrekedés

 Babakonyha -élet az első kanál pürék után

Természetesen még sok mindenről lehetne beszélni ebben a témában, hamarosan folytatjuk is .... :-)

Ha tetszenek az írásaink, kövess minket facebookon is!

 Mariann

Forrás::

Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, 2005. Medicina Könyvkiadó Rt. 2005.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészséges táplálkozás totyogók baba-mama

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr106173217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása