HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Pénzmesék

2015.03.16. 07:30 KreDieSz

A kisgyerekek hihetetlen kíváncsisággal fedezik fel a világot. Ki ne ismerné a “Mi ez?” korszakot, majd az azt váltó “Miért?” időszakot. Aztán ahogy a gyerek egyre jobban ki tudja magát fejezni, úgy bővülnek a témakörök is, amikről kérdez. Nem kevesen vannak szülők, akiknek komoly fejtörést okoz, hogyan válaszoljanak nagycsoportos-elsős gyermeküknek – amikor az a pénzről kezdi őket faggatni. Mi az, amit megért, mi az, amit már nem? Nem túl korai ez még neki? Számtalan kérdés, amire már van a gyerekek életkorának megfelelő válasz is, mégpedig mesekönyvsorozat képében. A szerző, Himer Csilla pénzpedagógus cikke a korai pénzügyi nevelésről:

penzmesek3.jpg

Kell ez egy ekkora gyereknek?
Attól függ. :-) Elsősorban attól, hogy a gyerek elkezd-e róla kérdezni. Ha nem kérdez magától, akkor még egy darabig hagyhatjuk békén a pénzzel, de kétséged ne legyen felőle, hamarosan eljön a nap, amikor kérdések sokaságát fogja ezzel kapcsolatban Rád zúdítani.

Miért? Mert a gyerek kíváncsi. Minden érdekli, ami körül veszi, amit lát, hall, amit mások csinálnak. Márpedig előbb-utóbb észre veszi, hogy Te, a párod, a nagyi, vagy bárki más pénzt használ. És akkor kérdezni is fog róla.

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor úgyis jön valamelyik rokon, aki előbb-utóbb pénzt ad a gyermekednek ajándékba. Vagy valami apró szívességet nem sütivel, csokival honorál neki, hanem pénzzel és azzal a felkiáltással, hogy “Vegyél magadnak rajta azt, amit szeretnél!”. Vagyis a gyerek jóformán elkerülhetetlenül találkozik a pénzzel.

Márpedig ha találkozik, akkor egyszer csak kérdezni, mondani is fog róla valamit. Ez az a pillanat, ami sok olvasómnak okozott néha kabaréba illő pillanatokat.

A személyes kedvencem ez a megesett párbeszéd, amit az egyik olvasóm küldött az akkor 3,5 éves kisfia szövegeléséből:

- Apa, ezt az autót én vettem!

- De ügyes vagy! A saját pénzedből?

- Nem, Anyáéból.

De van azért olyan is, amikor egy ovis “állítja” falhoz a szüleit az olyan típusú kérdésekkel, hogy

 - miért van pénz?

- miért vannak szegények és gazdagok?

- és a legmeglepőbb kérdés szintén egy 6-7 éves szájából: miért van társadalombiztosítás?

Ezek a kérdések feltűnően gyakorivá válnak 5-7 éves kor között, azaz valamikor a nagycsoport-első osztály táján. És ez nem véletlen. Egyrészt azért, mert a nyelvi kifejezőkészség ekkorra éri el azt a szintet, amikor a gyerek egy olyan meglehetősen komplex eszközről, mint amilyen a pénz, már épkézláb módon kérdezni tud. (Eltérések persze az egyéni fejlődési ütem okán előfordulnak.) Másrészt azért, mert ekkorra nyílik ki a gyerek értelme is annyira, hogy már a komplexebb rendszerek megismerésével is elboldogul valamelyest. Harmadrészt pedig azért, mert az alapvetőbb dolgokat ekkorra már “kipipálta”, ezekről már van annyi tudása, ami egyelőre elég neki, most már sort keríthet egyebekre is. Márpedig ha az orra előtt fizetünk, adunk fel csekket, intézzük a bevásárlást, segítjük ki a párunkat apróval, stb., akkor elkerülhetetlen, hogy a pénz is el ne kezdje érdekelni.

“Nem akarom, hogy a gyerekem anyagias legyen!...”

Többször megkaptam már a kérdést, hogy ha már ilyen kicsi korban foglalkozunk a gyermekünk pénzügyi nevelésével, nem lesz-e belőle anyagias, követelőző kisfiú/kislány. Erre megint csak azt tudom válaszolni, hogy attól függ.

Mitől? Hát attól, hogy mit tanítasz neki a pénzről. Ha azt, hogy a pénz nem cél, nem az az élete megváltója, nem attól függ, hogy ő valakinek számít-e, hanem azt, hogy a pénz csupán egy eszköz ahhoz, hogy megvalósíthassa a céljait, akkor nem lesz anyagias. Sőt! Éppen azáltal, hogy megtanulja, mi mindent kell megtennie a célja megvalósításához, aminek “mellékterméke” a pénz, nagyon is meg fogja tanulni, hogy a céljai értékesek, ezáltal ő maga is, aki megdolgozott érte – közben pedig a pénz értékével is tisztában lesz, és képes lesz azt a helyén kezelni.

“Nem tudom, hogy való-e már ez neki…”

Efelől ne legyen kétséged, való neki. Ha ugyanis kérdez, de arra nem kap választ, az sokkal rosszabb, mintha nem kapna. Ekkor ugyanis fennáll a lehetőség, hogy a pénzt vagy valami titkos dologként értékelje, vagy valami félelmetesként, amitől a szülei meg akarják védeni. Bármelyik legyen is, egyiknek sem lesz jó vége: mindkét esetben fennáll az eshetőség, hogy a gyerek elveszti az érdeklődését a pénzzel való fogllakozás iránt. És tegyük a szívünkre a kezünket, a XXI. században elég nehezen elképzelhető, hogy valaki majd le tudjon élni egy életet anélkül, hogy a pénzzel kelljen foglalkoznia akár csak egy kicsit is…

Nem annyira az a kérdés, hogy való-e a gyereknek a pénzről beszélni, sokkal inkább az, hogy mit és hogyan beszélsz neki róla. Ha az életkorának megfelelő formában és szinten teszed ezt, akkor a gyerek boldog, mert a kíváncsiságát kielégíthette, Te pedig majd a gyermeked tinikorában leszel boldog, hogy a gyerek érti a pénz értékét, felnőtt korában meg azért, mert a felnőtt gyereked tud bánni vele, és nem Rátok szorul.

penzmesek2.jpg

Itt a segítség!
Ezért írtam kifejezetten a nagycsoportos-elsős korosztálynak egy mese- és foglalkoztatókönyvsorozatot Pénzmesék címmel, hogy a gyerekek által leggyakrabban elhangzó kérdésekre a szülők az ő koruknak, érdeklődésüknek leginkább megfelelő válaszokat adhassák. Ráadásul mindezt olyan formában, ami érdekli a gyereket, és garantáltan “emészthető” is neki. (Ezért lettek mesék. :-) ) A könyvet Rácz Maya tüneményes grafikái díszítik, amelyek közül a gyerekek különösen Zsozsót, a malacperselyt imádják. A mesék mindig egy témakört dolgoznak fel (pl. a takarékoskodást), a mesét követő feladatok pedig a mesében leírt ismereteket mélyítik el játékos, vagy éppen kihívást jelentő feladatok formájában. A feladatok megoldásában még számítok a szülőkre, lévén, hogy ez a korosztály még nem, vagy nem jól tud olvasni. A feladatok nemcsak matematikai-logikai jellegűek, hanem a memóriát is fejlesztik, kreatív gondolkodásra is késztetik a gyermeket, de vannak olyan beszélgetős feladatok is, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a szülő tanítsa a gyermeket – így pedig minőségi időt tudnak egymással eltölteni.

A feladatok megértését, feldolgozását egy külön a szülők számára összeállított segédlet támogatja, amelyből a szülők számára is világos lesz, hogy melyik feladatnak mi az értelme, milyen készséget, képességet fejleszt, miért pont ebben a formában készítettük el a feladatot, stb.

penzmesek.jpg

A Pénzmesék első kötetébe itt bele is tudsz lapozni.›››

Himer Csilla, pénzpedagógus

http://penzmesek.hu

A képek Rácz Maya munkái

 

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk az EGÉSZség témájában: a táplálkozás, a testmozgás, az egészség megőrzés (mind a nyugati orvoslás, mind az alternatív medicina tükrében), lelkünk titkainak témájában, és minden egyéb, ami a gyerekek és a család szempontjából érdekes lehet.

 

Mariann

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás ajánló egyéb könyvajánló kölyökvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr507273157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása