HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

10 táplálkozási tipp az Ünnepekre

2014.12.21. 22:36 KreDieSz

A karácsonyi időszak nem a legalkalmasabb időpont arra, hogy az ember gyökerestől megreformálja a családi táplálkozási szokásokat. De ha eddig is, az egész évben törekedtél arra, hogy egészséges ételek kerüljenek a tányérra, akkor valószínűleg az ünnepek alatt sem lesz ez másként. Az egészséges táplálkozásba amúgy beépíthetők a magyaros ételek, a mértékletes alkohol fogyasztás is, hiszen nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek. A mai nap 15 hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze, hogy az ünnepek is egészségben - és ezáltal jókedvvel, boldogan telhessenek.karacsonyiasztal2640.jpg

  1. Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk. A kórházban ledolgozott évek alatt jól megfigyelhető volt, hogy az ünnepek alatt mindig megnő a belgyógyászati osztályokon a gyomorrontásos, epés, hasnyálmirigy gyulladásos betegek száma. A legtöbb probléma abból szokott adódni, ha többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros ételeket eszünk - főleg ha nem ehhez vagyunk hozzászokva.
  2. Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete és az emésztő rendszer munkáját is segítjük. Így nemcsak az ízeket élvezhetjük jobban, ha lassabban eszünk, valószínűleg kevesebb kalóriát is fogunk bejuttatni a szervezetbe.
  3. Az ünnepek alatt se feledkezz meg a napi többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztásról. Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon belőlük! A szokásos krumpli, rizs köret mellett (vagy helyett) készíthetünk sült, párolt, töltött vagy csőbensült zöldségeket és friss salátákat is. Az utóbbiakhoz adjunk hidegen sajtolt olajokat. Használjuk bátran a téli idény növényeinket, mint a sütőtök, cékla, lilakáposzta, csicsóka. A gyümölcsök kerülhetnek az asztalra könnyű desszertként, például gyümölcssalátának elkészítve, vagy sütve, kompótként is felhasználhatjuk őket. A liba és a fácán mellé jól illik körítésnek a sült alma vagy birs, a vadhúsok mellé tálalhatunk szilva- vagy áfonyamártás is. Adjuk meg a módját a tálalásnak is, mit szóltok például ehhez?brokkoliskarifa.png
  4. Az édesítéshez a cukor helyett válasszunk egészségesebb alternatívát, például ezeket.. A fehér lisztet - vagy legalább egy részét - helyettesítsük teljes kiőrlésű fajtákkal, zabpehellyel.
  5. A fő ételeket tekintve a klasszikus hal, vagy a pulyka is jó választás lehet, azonban sok múlik azon is, hogy milyen technikával készítjük el. Pirítással, kevés zsiradék felhasználásával ízletes pörzsanyag képződik a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel élvezeti értékét és élettanilag kedvezőbb is, mint például a bő zsiradékban sütés. A klasszikus panírba vagy paprikás lisztbe forgatott halat bő olajban történő sütés helyett, korszerűbb előmelegített sütőben, vékonyan kiolajozott tepsiben, vagy sütőzacskóban sütni. Tűzdelhetjük a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöldségekkel, így tepsiben megsütve is viszonylag alacsonyabb zsírtartalmú, mégis ízletes ételt készíthetünk.
  6. Ha töltött káposztát szeretnénk, próbáljuk ki római tálban (cserépedényben) elkészítve a következő módon: beáztatunk a cserépedényt vizbe. Ha gyakran használjuk és jól bejáratott, akkor 5 perc is elég, ha ritkán kerül elő, akkor fél órát érdemes erre szánni. A káposztába való húshoz válasszunk felesben darált pulykacombot és darált zsírszegény marhahúst, a töltelékbe barna rizst vagy zabpelyhet is tehetünk. Tetejére tehetünk füstölt, sovány comb-szeleteket, hogy a megszokott aromát se kelljen nélkülöznünk. Sütőben 3-4 óra alatt elkészül, nagy előnye, hogy nem kell mellette állni és még egészségesebb is.
  7. Ha alkoholt fogyasztunk, a legjobb választás 1-2 pohár száraz vörösbor: nagy a polifenol tartalma, mely mértékkel fogyasztva jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát vérrögképződést gátló hatású, rendkívül érdekes módon szabályozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, antioxidáns hatású, rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik.
  8. Lefekvés előtt 2-3 órával már ne étkezzünk!
  9. Apró trükk, de hatásos: tálajunk kisebb tányérokra, így kevesebb is többnek tűnik, és kisebb eséllyel szedünk hatalmas adagokat.
  10. Attól, hogy egy étel egészségesnek mondható hozzávalóból készül, még nem jelenti azt, hogy kalóriaszegény. Gondolok itt például a különböző magvakra, aszalt gyümölcsökre és a belőlük készült finomságokra. Ezeket sem ajánlott korlátlanul fogyasztani, itt is igyekezzünk megtartani a mértéket.

További 5 tippet olvashatsz a weboldalunkon - klikk ide a folytatásért!

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk az EGÉSZség témájában: a táplálkozás, a testmozgás, az egészség megőrzés (mind a nyugati orvoslás, mind az alternatív medicina tükrében), lelkünk titkainak témájában, és minden egyéb, ami a gyerekek és a család szempontjából érdekes lehet.

Örömteli készülődést kívánok Mindenkinek!

Mariann

 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás tél egészséges táplálkozás alkalmak Karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr577003111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása