HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Miért jó, ha egy kisgyerek pénzt kap ajándékba?

2014.11.24. 07:28 KreDieSz

Vendégszerzőnk, Himer Csilla pénzpedagógus korábbi cikkében már írt a zsebpénz evolúciójáról. Megtudhattuk, hogy a zsebpénz milyen átalakuláson megy át, amíg a gyerekünk felnő. Sok esetben nem is azzal van a baj, hogy ezeket a válfajokat nem alkalmazzák a szülők, hanem azzal, hogy nem jól. A legújabb cikkben arra kapunk tippeket a szakértőtől, hogyan kell az ajándékpénzeket jól használni a pénzügyi nevelésben – amelyhez kiváló “gyakrolóterepet” szolgáltatnak a rohamosan közelgő ünnepek.

penzajandek2.jpgPerselypénz
Ahogyan arról korábban már volt szó, a perselypénz nem más, mint az ajándékba adott pénz, amit jellemzően már ovis korban elkezdenek gyűjteni a gyerekek. Többnyire perselyben gyűjtik, innen a név.

Természetesen nemcsak ajándékba kapott pénzek gyűlhetnek így a perselyben: sok szülő például előszeretettel adja oda a gyereknek a pénztárcájában csörgő aprót is, hadd gyűjtsön a gyerek. (Ez utóbbival kapcsolatban vannak fenntartásaim: csak úgy, a semmire fel sosem adnék pénzt a gyerekemnek. Így sosem fogja értékelni a pénzt. És ez jusson majd eszedbe, amikor kamasz gyereked esetén esetleg arra panaszkodsz, hogy nem ismeri a pénz értékét.)

Valamit azonban minden szülőnek tudnia kell: a gyerek ilyenkor még nem a pénzt gyűjti, hanem valamit. A gyerek ennyi idősen még nem elsősorban a takarékoskodás miatt gyűjt, hanem a gyűjtés kedvéért. (Mint a matricákat.) Hogy ez pont a pénz, az még büszkébbé teszi a gyereket, hiszen pénzt gyűjteni olyan “felnőttes” dolog. (És melyik gyerek ne akarna megfelelni a szüleinek? Ezért utánoznak minket.)

Vagyis adva van némi pénz, amit némileg rendszertelenül kap a gyerek, és adott a lehetőség, hogy ezzel kezdjünk valamit a gyerek pénzügyi nevelésében. Hát kezdjünk neki!

Hogyan használjuk a perselypénzt a gyerekek pénzügyi nevelésében?

Ha már gyűjt a gyerek, akkor két dolgot kell megtennünk:

  1. hagyni, hogy a gyerek is érezze, ez a pénz az övé
  2. célt állítani elé, amire gyűjthet

Ennek egyik oka, hogy sosem jó, ha a takarékoskodás csak l’art pour l’art módon, csakis a takarékoskodás, pontosabban a pénz kedvéért történik. (Ez nem tévesztendő össze a biztonsági tartalék gyűjtésével. Ez viszont egy 5-7 éves gyereknél még nem igazán jöhet szóba.) Kell, hogy legyen valami értelme, amivel a gyerek is azonosulni tud. Legyen az a legújabb lego, vagy éppen a legfrissebb divat szerinti baba, mindegy. A lényeg, hogy a gyerek vágyjon rá. No és persze az, hogy mindig mutassuk meg neki, hol tart éppen a gyűjtéssel. (A fele már megvan, már csak a harmada kell, stb. Ezt egy feltöltött befőttes üveggel is szemléltethetjük, vagy akár számegyenesen is, mindegy, a lényeg, hogy a gyerek lássa, érzékelje, mennyi az annyi.)

A másik ok, amiért ez így jó, az az, hogy ha a gyereké a pénz, akkor ő is kezeli (persze némi segítséggel tőlünk, hiszen nem biztos, hogy nagycsoportosként, elsősként már elboldogul a többezres nagyságrendekkel – ezért is kell a gyűjtés haladásának szemléltetése), mert így komoly agymunkára is késztetjük. Az ajándékpénz ugyanis elkölthető – másra is. Lehet, hogy a gyereknek célja van vele, de könnyen előfordulhat, hogy a suliba, oviba könyvek, kifestők, stb. érkeznek, és a gyerek elcsábul. Ilyenkor döntési helyzetbe kerül: vagy halad jó ütemben a nagy vágya pénzügyi fedezetének előteremtésében, vagy megveszi az új kedvencet, de akkor tolódik a nagy vágy megvalósulása. Ha jobban belegondolunk, ez a fajta mérlegelés, döntés meglehetősen komoly szellemi teljesítmény egy ekkora gyerektől. (Na persze anyu, apu is besegít azzal, hogy erre felhívja a gyerkőc figyelmét… De csak felhívja a figyelmét, és nem lebeszéli a szándékáról. Majd a gyerek eldönti. Ha övé a döntés, akkor övé a pénz is – de övé a felelősség is, neki kell viselnie a döntése, adott esetben a nagy cél halasztásának következményeit.)

Már szinte hallom a kérdést, ezért gyorsan meg is válaszolom: nem, nem kicsi ehhez a gyerek! A gyerekek hamar felnőnek a feladatokhoz – ehhez azonban az kell, hogy legyenek feladatok, elvárások, amelyekhez felnőhetnek. (Van rá példa a világban, hogy hatévesen Wales-ben egy kislány édességbolthálózatot működtet, ő tárgyal a beszállítókkal, és ő álmodta meg a boltok kinézetét, hogy hogyan kell foglalkozni a vevőkkel, stb. Ahogyan arra is van példa Törökországban, hogy a nyolcéves kisfiú vásárol nagyértékű irodaépületeket, hogy így segítsen az édesapjának, aki az ingatlancég tulajdonosa. És nem, ők sem csodagyerekek, csak a szüleik támogatták azt, hogy ne a gyerekekkel szemben támasztott általános elvárásoknak feleljenek csak meg. Szóval ha van elég elvárás, kihívást jelentő feladat, elég egyszerűen tudjuk elmagyarázni a lényeget, akkor a gyerekek nagyot képesek alkotni.)

Tehát a perselypénzzel három dolgot egészen biztosan meg tudunk már tanítani a gyereknek, ha jól használjuk:

1. célkitűzést és célmegvalósítást;
2. mérlegelést, döntést;
3. és azt, hogy szokás legyen a megtakarítás.

Mindez már csak azért is nagyon aktuális, mert nemsokára kezdődik az ajándékozási szezon (Mikulás, karácsony), amikor a gyerekek valószínűleg kapnak ajándékba pénzt. Nem árt, ha tudjuk, hogy már egy ilyen korú kisgyereknél is mihez kezdjünk ezzel, hogy a gyerek tanuljon is belőle.

Himer Csilla
http://eznemjatek.com
http://penzmesek.hu

Ha tetszettek a blogunkon olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk az EGÉSZség témájában: a táplálkozás, a testmozgás, az egészség megőrzés (mind a nyugati orvoslás, mind az alternatív medicina tükrében), lelkünk titkainak témájában, és minden egyéb, ami a gyerekek és a család szempontjából érdekes lehet.

12 komment

Címkék: oktatás alkalmak Karácsony Mikulás Húsvét kölyökvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr756926153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabinácska89 2014.11.24. 14:27:31

Szerintem fontos, hogy egy gyerek megtanuljon valamilyen szinten bánni a pénzzel, vagy legalább érezze, hogy milyen ha van neki. Mondjuk ehhez kellenek a szülők is, akik óvatosan terelgetik, hogy ne csak csoki legyen belőle, hanem pl. egy új bringa.

Lúdtalp 2014.11.24. 17:09:11

Na ez nálunk nem így volt, hanem Anya a nekem adott pénzt a szobámban tartotta egy dobozban, "a tiéd", aztán ha hozzá mertem nyúlni, akkor nagyon lebaszott. Később elköltötte olyasmire, ami szerinte nekem kellett.

Himer Csilla pénzpedagógus 2014.11.24. 19:36:56

@Lúdtalp: Hát, igen, sok szülő meg van győződve róla, hogy majd ő jobban tudja. Ezzel nem is biztos, hogy egy bizonyos életkorig lehet vitatkozni, de én még nem láttam olyan gyereket (felnőttet se), aki a más kárán tanult volna. Úgyis mindig fejjel megy neki mindenki a falnak az első koppanásig. Itt az a nem mindegy, hogy ezt valaki csakazértis dacból csinálja, hogy bosszantsa a szüleit, esetleg titokban (amiből meg ki tudja, mi lesz), vagy később felnőtt fejjel, sokkal nehezebben, sokkal több, és akkor már kínosabb baki árán tanulja meg azt, amit már gyerekkorában kellett volna - csak nem hagytak neki.

Nem ismerem a Te helyzetedet, de nagy összegekben fogadni mernék rá, hogy ha most tudsz is bánni a pénzzel, arra felnőtt korodban jöttél rá, hogy hogyan is tedd ezt - és kemény tapasztalatok árán.

Himer Csilla pénzpedagógus 2014.11.24. 19:36:59

@Szabinácska89: jogos a két pont! A pénzzel csak tapasztalati úton lehet megtanulni bánni. A gyerek az életben nem tanulja meg beosztani a pénzt csak attól, hogy apu és anyu azt mondják, "Gyerekem, oszd be!". Attól fogja tudni megtanulni, ha van neki sajátja, amit ő maga oszthat be - annak minden következményével együtt.

A következmények viselése fogja megtanítani a pénzzel bánni, nem a hegyibeszéd. :)

A másik, ami szintén jogos: a pénz gyűjtése, kezelése soha ne azért történjen, mert csak, mert ez így helyes (anyu vagy apu szerint), mert jó az, ha van. Hanem mindig céllal! Mégpedig a gyerek számára fontos cél érdekében. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a gyerkenek igazából azt kéne megtanítani, hogy a pénz egy eszköz, amivel a mindenféle célokat lehet megvalósítani, és nem maga a cél. Ha ezt megtanulja, akkor ott már nem lesz baj.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.11.25. 00:30:21

így aztán szépen lassan megtanítjuk a gyereknek, hogy a pénzisten a legnagyobb hatalom a világon.

randomuser1 2014.11.25. 10:01:32

ssoe volt persejem, zseppénzem, valahogy mindig kerül ha köll.
az én szüleim aszonták, inkább keress többet, mint jól bánj a kevéssel!

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.11.25. 13:14:27

elkezdtem olvasni ezt a tényleg nagyon izgalmasnak ígérkező írást, de a második bekezdés zárójeles részénél megakadtam, ott ugyanis mintha egy pofont osztott volna ki a szerző: "És ez jusson majd eszedbe, amikor kamasz gyereked esetén esetleg arra panaszkodsz, hogy nem ismeri a pénz értékét." - ez pedagógiai célú megszólalás volt?

a másik dolog, hogy egy félelemetes világ került megidézésre a poszt utolsó harmadában a hatéves walesi kislánnyal, meg az irodaházakat vásárolgató török kisfiúval. Erre kategorikusan azt tudom mondani, hogy nem, nekem ez nem fér bele a gyerekkorról alkotott képzeteimbe, de szerintem a komolyabb gyermekpszichológiai szakemberek szerint sem. nagyon fontos, hogy lassan beletanuljon a felelősségbe a gyerek, de LASSAN.
vitatkozni nem áll módomban, ez csak egy vélemény-komment volt.

Himer Csilla pénzpedagógus 2014.11.26. 14:03:58

@sugargiraffusplumps.: Nem, éppen nem ezt szeretnénk megtanítani neki... :)

Azt tanítjuk meg neki, hogy a pénz csak egy eszköz, ami hozzásegíti a céljaihoz. Hogy ezek a célok mik legyenek, csak anyagiak, vagy valami nemesebb is, annak semmi köze a pénzhez - annak ahhoz az értékrendhez van köze, amit Te, mint szülő közvetítesz a gyerek felé.

Himer Csilla pénzpedagógus 2014.11.26. 14:04:48

@Emmanuel Goldstein: Ez is egy hozzáállás, de a pénz utcájában kétirányú a forgalom... :)

Viselkedési közgazdaságtani alapelv, hogy a bevételek növekedésével a kiadások szintje is mindig nő. Ez a tudományos megfogalmazása annak, hogy minden pénzt el lehet költeni... Márpedig arra, hogy elköltsük a pénzt, bárki képes. A pláne az, amikor képesek vagyunk megtartani is.

Himer Csilla pénzpedagógus 2014.11.26. 14:06:15

@Megyko: nem mondanám, hogy pedagógiai célú megszólalás volt, inkább csak figyelmeztető lövés - a tapasztalatok alapján. Az első gyerekemmel én is belefutottam ebbe (nem véletlenül kezdtem el foglalkozni a pénzügyi neveléssel), de sok ügyfelemnél is visszaköszön a probléma - holott ezek a szülők is mind igyekvőek voltak, mindig is igyekeztek foglalkozni a gyermekeikkel, és tudatosan a jövőjükkel is. Itt inkább azzal szokott a gubanc lenni, hogy mennyi és milyen önállóságot hagynak a szülők a pénzzel való tapasztalatszerzésre.

A gyerekpéldák: igen, tudom, hogy ezek kirívó esetek. Nem is arról van szó, hogy mindenki számára ez lenne a követendő, csak azt akartam megmutatni vele, hogy a gyerekek sokszor többre képesek, mint hisszük - ha megvan bennük az érdeklődés. Maguktól. Vagyis ha a gyereket ez érdekli, szívesen foglalkozik vele, akkor ez neki nem a gyerekkor elrablása, hanem a játék része. Ha erőltetném, akkor biztosan ő is úgy érezné, hogy elvettem tőle a játékot. Ami pont tőlem, aki a pénzügyi nevelés központi eszközének tartom a játékot, elég fura lenne... :)

Lassan: a tempó mindig egyéni - részben a képességek éppen meglévő szintjétől, részben a gyerek éppen feléledő érdeklődésétől függ. Van, akinél ilyen gyors, hogy hatévesen édességbolthálózata van, van, akinél majd 18-20 éves korára érik be ez a fajta vállalkozói szellem (valamennyi vállalkozószellem kell a személyes pénzügyekhez is).

randomuser1 2014.11.26. 15:05:22

@Himer Csilla pénzpedagógus: féligmeddig viccnek szántam, de nagyon fontos észrevenni, pénzzel jól (ha van ilyen abszolút kategória, mert a pénz csak egy eszköz, a célok határozzák meg a pénzhez kapcsolódó stratégiádat) bánni csak a tétel egyik fele, azt a célnak megfelelő mennyiségben megszerezni, alapvető előfeltétel :)
pláne egy olyan országban ahol úgy ötévente felére csökken a pénz vásárlóértéke,
pl, hatévesen a persely egy nagyon szemléletes eszköz az alapfogalmak tisztázására, aktív keresőként a létező legértelmetlenebb dolog félrerakni.

Flóra23 2014.12.08. 15:19:16

Én évek óta a lego gyűjteményét egészítgetem ki és mindig nagy örömmel fogadja. Találtam egy üzletet, akiktől lehet különlegesebb, egyedi legokat is rendelni.felkutatnak. www.kockakucko.hu/
süti beállítások módosítása