HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

A hasmenés kezelése csecsemőknél és kisgyerekeknél

2014.07.24. 08:00 KreDieSz

Múlt héten már volt szó a hányás kezeléséről csecsemőknél és kisgyerekeknél. A mai nap pedig a hasmenés kezelése lesz a téma. E betegséggel előbb-utóbb mindenki találkozik. A gyomor, -bélrendszer fertőzései elég gyakoriak és nem egyszer járványos formában jelennek meg. Tavasszal és ősszel gyakrabban fordulnak elő. Leggyakoribb szövődmény ebben az esetben is a kiszáradás (ahogy hányás esetében). A kezelés alapja pedig, a folyadékpótlás. Ha a hasmenés elhúzódó részletes kivizsgálásra van szükség.

toddler-diarrhea.jpg

Okok:

  • Legtöbbször vírus vagy baktériumfertőzés
  • Féregfertőzések (kisgyerekeknél a fonalféreg gyakori)
  • Nagy mennyiségű rostos étel fogyasztása
  • Antibiotikumos kezelés
  • Stressz
  • Romlott étel

A gyerekeknél világszerte a hasmenés leggyakoribb oka a Rota vírus. Aki szükségesnek érzi, Magyarországon is elérhető szájon át adható oltás, ami véd a fertőzéstől.

Tünetek:

  • Nagy mennyiségű, híg gyakori székletürítés, mely kiszáradáshoz vezethet
  • Társulhat hozzá hányás (mindenképp orvosi ellátást igényel)
  • Erős, nem szűnő hasi fájdalom
  • Elesett állapot

1 éves kor alatt biztosan orvosi ellátásra van szükség. (de idősebb gyerekeknél is szükség lehet rá a hasmenés mértékétől és a tünetek erősségétől függően)

Mit tehetünk?

  • Anyatejes babáknál, kisgyermekeknél célszerű a szoptatást tovább folytatni, így nem csak a folyadék pótlása van megoldva, hanem az anyatejből olyan anyagok kerülnek a gyermek szervezetébe, melyek segítik a betegség leküzdésében. Tápszert kapó babák esetében a táplálást szintén folytatni kell a táplálást.
  • Ha már vegyes étrenden van a gyermek, akkor elektrolit oldatot is adhatunk. Nagyobb gyermeknél ugyan ezt kövessük.
  • Nem tilos hasmenés esetén enni! Javasolt a banán, rizs, alma, sárgarépa, zöldségleves. Tartózkodni kell viszont a tejtől, tejtermékektől, zsíros, nehéz ételektől, rostban gazdag gyümölcsöktől (barack, sárgabarack).
  • Figyelni kell a kiszáradás jeleit, ha úgy látod, hogy gyermeked több folyadékot veszít, mint a bevitt mennyiség, mindenképp fordulj vele orvoshoz. (a kiszáradás jeleiről itt olvashatsz)
  • Csecsemőknél célszerű a gyakori pelenkacsere és bőrvédő krém használata.
  • Kaphat a gyermek probiotikumot is. Gyógyszertárban kapható kisgyermekek számára is. Patikákban sajnos nem, de webáruházakból beszerezhető egy kiváló magyar termék: a Hummel Mikrorostos Gél, amiről mi is írtunk már - ajánljuk figyelmetekbe, szerintünk az egyik legjobb.
  • Ne adjunk bélműködést csökkentő, has-fogó szereket (pl. Lopediumot), mert késleltetik a gyógyulást. E szereket csak orvos utasítására használjuk.

Megelőzés:

  • A legjobban a rendszeres kézmosás/fertőtlenítés akadályozza meg a fertőzések kialakulását
  • Ügyeljünk az ételek minőségére, állapotára, eltarthatóságára. Nyári melegben ne hagyjuk elől hosszú ideig az ételt, tegyük mielőbb hűtőbe őket
  • Háziállatok is terjeszthetnek, hasmenést okozó kórokozókat. Ebben az esetben is segíthet a kézmosás és az ésszerű elővigyázatosság (a gyermek ne játsszon a kutya labdájával, ne vegye a szájába, stb.)
  • Ne igyon a gyermek magas cukortartalmú italokat.  A cukortartalom fel van tüntetve a dobozokon, üvegeken - ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmetekbe a Hozzáadott cukrokról írásunkat. Inkább otthon készített italokkal kínáljuk a gyerekeket.
  • Ha antibiotikum okozza a hasmenést,  probiotikum szedése javasolt ez esetben.
  • Ha stressz okozza a hasmenést, próbáljuk azt csökkenteni. Ha egyedül nem megy, kérj segítséget, például az iskolában, óvodában, keress fel egy jó pszihológust vagy kineziológust. Sok esetben segítséget nyújthatnak a Bach-virág cseppek is, melyekről részletesebben itt olvashatsz.

Eszter, Mariann

Szólj hozzá!

Címkék: egészség totyogók babavilág baba-mama kölyökvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1006523397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása