A könnyű, nyári ételek, nyári sportok, első szülinapos ünneplés, saláták után két ezekhez illő recepttel zárjuk a hetet. Hoztunk egy salátát és egy húsos-zöldséges finomságot, ezúttal neeem csirkemellből - csakhogy a hétfői anticsirkemell komment szektor is találjon vmi kedvére valót - no meg mindenki más is, aki esetleg nem szereti. :-) Természetesen a fantáziátokra és ízlésetekre szabjuk a receptek egyénre szabását - sőt, buzdítunk is mindenkit a kreatív főzésre - és a nem tetsző/szeretett hozzávalókat mindenki bátran cserélje ki ízlése szerint! :-)
Pulykás cukkinihajók
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 2 közepes cukkini
- 4 tojás
- 30 dkg darált pulykahús
- 1 nagy szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy 1 db zsemle
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- só, bors, piros paprika
Elkészítése:
A cukkiniket megmossuk, középen félbevágjuk (nem hosszában) és lobogó vízben 10 percig előfőzzük. A húst pörkölt jellegűre készítjük: a hagymával lepirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a piros paprikát, a fokhagymát, kevés vízzel felöntjük és megpároljuk. Ha már majdnem kész, ráütünk 2 tojást és azzal is összerottyantjuk.
Az előfőzött cukkiniket meghámozzuk, középen elfelezzük és alul kis talpat vágunk neki. A közepét kivájjuk, ha zsenge és nincsenek benne túl nagy magok, a töltelékhez felhasználjuk a levágott talpakkal együtt. A töltelékhez a maradék cukkinikhez jön a hús, 2 tojás és hozzámorzsoljuk a szikkadt kenyeret is. Ezekkel megtöltjük a cukkinihajókat. Közepes erősségű sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Ha van a sütőnkön grill funkció, a végén 10 percre rákapcsolhatjuk, hogy szépen lepiruljon.
Köretnek mellé mi petrezselymes újburgonyát választottunk.
Mozzarellás paradicsomsaláta
Hozzávalók 2 főre:
- 6 nagy paradicsom
- 2 csomag mini mozzarella golyó (100g)
- 1 evőkanál hidegen sajtolt szűz olívaolaj
- 1 kis csokor bazsalikom (vagy ennek híján 2 kiskanál szárított is jó)
- aki szereti, 1 fej lilahagyma
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A paradicsomokat megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy nagy tálba helyezzük.
A mozzarella golyócskákat egy szűrőn lecsöpögtetjük, majd kettévágjuk és a paradicsomra borítjuk.
A sóval és bazsalikommal (ha tehetjük, friss bazsalikommal) meghintjük a salátát.
Olívaolajjal meglocsoljuk, és óvatosan összeforgatjuk. Ízlés szerint esetleg tehetünk még rá lilahagymát is.
Fél órára hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Végül tálaljuk.
Mariann, Petra