HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Mi az, ami valóban jó a babáknak?

2013.02.27. 09:00 KreDieSz

levi.JPGMost egy olyan kérdéskörrel foglalkozunk kicsit, ami nem a szoptatás gyakorlati részeiről szól. Elsőre úgy tűnhet, kicsit messziről közelítjük meg a kérdést, de ahhoz, hogy minél szélesebb látókörrel rendelkezzetek és értsétek, hogy mit miért írunk, ez elengedhetetlen.
Akkor is érdemes elolvasnod ezeket a dolgokat, ha a tápszeres táplálás vált szükségessé, illetve akkor is, ha még nincs gyermeked, vagy ha már nagyszülő vagy.
A szélesebb társadalomnak óriási szerepe van abban, hogy a (leendő) szülők milyen jelzéseket, példákat, megjegyzéseket kapnak vissza. Gondoljunk csak arra, hogy milyen jó lenne, ha egy kislány úgy nőne fel, hogy azt látja, minden női családtagja szoptat. A médiában, a szoptató édesanyákat és szopizó csecsemőiket mutatnák be. Olyan rajzfilmekkel, gyerekjátékokkal játszhatna, amik szintén a szoptatás természetes voltát állítanák szem elé, így a felnövő gyermekben, aki maga is szülővé válik, fel sem merül, hogy máshogy is lehetne. Ezt tekintené természetesnek. Ez lehet, hogy furcsának hangozhat, hiszen az emberek többsége erre a kérdésre azt felelheti: „ …én természetesnek tartom a szoptatást….” Mégis e helyett mit mutat a mai társadalom? Mivel találkozunk már kicsi gyermekkorunk óta?

  • A rajzfilmekben és filmekben cumisüvegből táplálják a csecsemőket (pl.: Kisvakond, Tesz-vesz város)
  • Mégis egy diszkréten szoptató édesanya látványára elfordítják fejüket, és kétes érzéseket indíthat bennük, egy szoptató cicamama képe miért nem váltja ezt ki belőlünk?
  • Szinte mindegyik játék baba kellékei között ott van a cumi és a cumisüveg
  • A tökéletesnek beállított Barbie baba is császármetszéshez hasonló módon hozza világra gyermekét
  • Minden csecsemővel kapcsolatos kép, piktogram, szimbólum összekapcsolódott a cumisüveggel, cumival. Ez lenne a csecsemők természetes táplálási módja?
  • A boltok polcain sorakozó bébiételek, tejpépek, pürék jól kitalált téves információjú feliratai (miszerint már 4 hónapos kortól adhatók) megtévesztik a szoptató édesanyákat, hogy esetleg valamiről lekésik, ha nem adja mindjárt oda már a 4 hónapos babájának a csábító borítású dobozos készítményt.
  • és még folytathatnánk a sort…

Ezek a negatív hatások elérik a felnőtté váló gyerekekben, hogy egy szoptató anya látványát sokkal megbotránkoztatóbb dolognak tartsák, mint egy gyermeket, aki cumisüvegből tápszert eszik.  Joggal mondhatjuk, „cumisüveg társadalom” lettünk.
A szoptatás természetességét így a mai társadalom szinte minden ponton támadja, megkérdőjelezi szükségességét, egy nehéz és macerás dolognak állítja be.
Valóban vannak hangok, akik azt mondják egy mai fiatalnak, hogy a szoptatás egy természetes dolog, és a csecsemőknek a legjobb, ha szoptatják őket minél tovább, ám közben jönnek a feljebb említett hatások, amik sokkal erősebbek, sokkal hangosabbak, így a szülő korba ért fiatalok már egy más szemüvegen keresztül látják a kérdést. A gyermeket váró és nevelő családok rengeteg szórólappal, útmutatóval és egyéb tájékoztató anyaggal találkozhatnak, melyek nagy része szoptatási, táplálási és egyéb gyermeknevelési tanácsokat ad. Ezek legtöbbje természetesen valamelyik nagy cég által szponzorált kiadvány, így kereskedelmi érdekhez kötött, tartalmuk is ehhez igazodik. A tápszergyártó cégek már régen felismerték, hogy piaci részesedésüket úgy tudják növelni, magyarán úgy tudnak minél több tápszert és bébiételt eladni, hogy a szoptatást visszaszorítják!!! Mivel az édesanyák 98%-a alkalmas a szoptatásra, így gondolhatjuk, hogy mekkora erőket kellett bevetniük ennek érdekében, és ahogy elnézzük, be kell látnunk, hogy sikerült is nekik, sajnos a mai magyarországi szoptatási mutatók is ezt támasztják alá.
Akkor kire hallgassunk ebben a ma uralkodó információ dömpingben? Kinek higgyük el, hogy valóban helyes információkat ad át nekünk? Ki védi meg az érdekeinket? Ki védi meg a gyermekeinket ezek elől a hatások elől?
Sok szervezet, így La Leche Liga, a Szoptatásért Magyar Egyesület, és még sok kisebb csoportosulás próbálja felhívni a felsőbb vezetőség és a szülők figyelmét ezekre a dolgokra, és a helyes információkkal segíteni az édesanyákat abban, hogy kisbabáikat a lehető leghosszabb ideig (nem csak 6 hónapig) szoptassák. Azonban mégis ennek a nagy munkának a hatása, amit ezek a szervezetek csekély anyagi és humán forrásaikból próbálnak végezni, lassan és nehezen érnek el a kisgyermeket nevelő családokhoz, és ha el is ér, már ott a sok elbizonytalanítás, amiről fentebb szó volt. Ebben a káoszban próbál meg a szülő valahogy úgy lavírozni, hogy jót is szeretne gyermekének, de valahogy a társadalmi elvárásoknak, többségi nyomásnak is – még ha tudat alatt is- de meg akar felelni.

Néhány tanács, amiket átgondolva talán könnyebben, kevesebb szorongással dönthetsz csemetédet érintő kérdésekben:

  • Tájékozódj, hogy az a forrás (babamagazin, weboldal, szórólap), amiből tájékozódsz kereskedelmi érdekektől mentes-e, tehát nincs-e rajta valamelyik bébiétel vagy tápszergyártó cég logója, elérhetősége, címe. (Ha ilyen oldalakról tájékozódsz, tisztában kell lenned vele, hogy információik ferdék lehetnek, tanácsaikkal inkább azt szeretnék elérni, hogy minél hamarabb az ő termékeiket kezd el adni babádnak)
  • Ebből következik, hogy próbálj meg olyan szakembertől tájékozódni, aki szintén nem valamelyik tápszer- vagy bébiételgyártótól kap szponzorálást
  • Kérdéseddel keress olyan segítséget, aki folyamatosan tovább képzi magát, információi naprakészek, tisztában van a legújabb kutatások és felmérések eredményeivel, hogy azok fényében a Te igényeidhez igazodva kaphass segítséget
  • Tudd helyén kezelni a szóróanyagokat amik „egész véletlenül” a postádban landolnak a nagy cégektől pontosan azokban a hetekben, amikor egy-egy kérdéskör felmerülhet (pl. hozzátáplálás)
  • Fogadd kétkedéssel az azokban lévő információkat, próbálj inkább a már említett kereskedelmi érdekektől mentes szakemberek véleményére alapozni
  • Gyermekednek próbáld meg átadni szemléletedet, hogy a szoptatás számára természetes legyen, engedd, hogy szerepjátékokkal a szoptatást imitálja. Az állatvilágból vett példákon keresztül is szemléltetheted neki, hogy a természetben hogy zajlik a kicsinyek táplálása
  • Ha kérdések merülnek fel benned a szoptatással kapcsolatban, mindjárt kérj segítséget, hiszen sokkal könnyebb megelőzni valamit, mint a következményeket helyreállítani

Néhány weboldal, ahonnan mindenféle érdekektől mentes, hiteles szakemberektől, legfrissebb kutatásokra alapozott, tényeken alapuló információkat olvashatsz:

Ha pedig szívesen olvasnál könyet a témában, a következőket ajánljuk:

  • Márta Guoth-Gumberer, Elizabeth Hormann: Szoptatás
  • W. Ungváry Renáta könyvei (A Kismama babakonyhája, A szoptatás kézikönyve)

Cikkünkkel szerettünk volna rábírni arra, hogy átgondold a szoptatás kérdését ebből a szemszögből is, hogy tudatosan, ezen információk tudatában nevelhesd gyermekeid. Célunk az, hogy védjük érdekeiteket azzal, hogy információt osztunk meg Veletek, és Ti dönthessétek el ezen tények tudatában, hogy mit véltek a legjobbnak, hiszen minden gyermek legnagyobb ismerője, szakértője: saját édesanyja és édesapja.

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk az EGÉSZség témájában.

Rita

Szólj hozzá!

Címkék: szoptatás hozzátáplálás babavilág baba-mama

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr865107303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása