A szénhidrátokkal kapcsolatban folyamatos harcok dúlnak a médiában, a egyes szakemberek között és ezzel együtt persze mindenki fejében. Kinek jó? Kinek nem? Melyiket szabad enni és melyik az abszolút tiltólistás? Tényleg már a növénytermesztésbe fogó őseink óta mérgezzük magunkat? Ebben a posztban az ezzel kapcsolatos állásfoglalásunkat szeretnénk megosztani veletek. Érdemes hozzáfűzni, hogy ez nem csak a mi hozzáállásunk, hanem a hazai szakmai állásfoglalás is egyben.
Először is röviden (a teljesség igénye nélkül) összefoglalnánk nektek, miért is fontosak táplálkozás élettani szempontból a szénhidrátok. Táplálkozási szempontból két nagy csoportjukat különböztetjük meg. Ezek az emészthető és nem emészthető szénhidrátok. Előbbi csoportba tartoznak az egyszerű szénhidrátok (cukrok) és az összetett szénhidrátok, míg a nem emészthető csoportot a rostok képezik.
Az egyszerű szénhidrátok mindegyikéről elmondható, hogy édes ízű, gyors felszívódású vegyületek. Ide tartozik a szőlőcukor, gyümölcscukor, tejcukor, répacukor. A szervezet számára ezek a vegyületek azonnali energia szolgáltatók. Az összetett szénhidrátok lassabban felszívódó, nem édes vegyületek, amik több cukormolekula összekapcsolódásával keletkeztek. Nehezebben bomlanak le, így lassabban szolgáltatnak energiát szervezetünk számára. A keményítő, cellulóz és glikogén tartoznak ebben a vegyületcsoportba.
Az élelmi rostok: a táplálékban lévő nem emészthető komplex szénhidrátok, amelyek az emésztőenzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszacharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak.
Élettani hatásuk szerteágazó:
- a vízben nem oldhatók többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést,
- a vízben oldódók előnyösen befolyásolják a szénhidrát- és zsíranyagcserét
- csökkentik a szervezet inzulinigényét
- csökkentik a szervezet szérum lipid szintjét
- megkötik a toxikus anyagokat
A hazai táplálkozási ajánlások alapján egy egészséges felnőtt ember étrendjének 55-60%-át szénhidrátokból kellene fedezni. Ezen belül fontos arra odafigyelni, hogy egy kiegyensúlyozott étrend naponta 25-30 gramm rostot tartalmazzon. Az egészséges táplálkozás alapelvei között az is nagyon fontos, hogy az egyszerű cukrok mennyisége az étrendben ne haladja meg a bevitt energia 10%-át. Ezen elvek alapján táplálkozó ember hosszú távon megőrizheti szervezete egészségét, folyamatos, egyenletes vércukorszinttel rendelkezik és nem képez raktárakat.
Az összes hazai és nemzetközi ajánlás alapját a jó minőségű, teljes őrlésű szénhidrátok alkotják. Természetesen megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás és rendszeres testmozgás mellett ideális ez a táplálkozási forma.
Vannak olyan betegségek, mint az elhízás, cukorbetegség vagy bizonyos vérzsírszint zavarok, amikben a szénhidrátok bevitelének korlátozása javasolt. Hangsúlyozom, hogy a korlátozás nem teljes - vagy szinte teljes megvonást jelent. A cukorbetegek étrendjének szükségleteivel különösen ellentmondanak a szigorú szénhidrát megvonást javasló diéták, hiszen számukra ez komoly rosszullétekhez és állapotromláshoz vezethet, legfőképp akkor, ha az illető beteg 1-es típusú cukorbetegségben szenved.
Egyéb esetekben sem tartjuk indokoltnak a szénhidrátok megvonását a szervezettől. A hosszabb időn át tartott szénhidrátmentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához vezet.
A fent leírtakból látható, hogy sok ma is divatos étrendi irányzat szöges ellentétben áll azzal, amit javaslunk mi dietetikusok, és más táplálkozástudományi szakemberek. Nem akarunk meggyőzni az igazunkról, inkább arra sarkallnánk mindenkit, akit érint a téma, hogy gondoljátok végig a dolgokat mindezek fényében és állítsa fel mindenki magában saját pro-kontra listáját, ahogy azt tette pl. DiabGirl is és döntsétek el kellenek vagy sem a "jó szénhidrátok" az étrendünkben.
Amennyiben a szénhidrátok és a modern táplálkozási ajánlások mellett teszitek le voksotokat, tartsatok velünk, hamarosan szót ejtünk az új táplálkozási piramis ajánlásairól és a persze receptjeinken keresztül is kitartunk a teljes őrlésű gabonák fogyasztása mellett.
Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.
Zsanett