HTML

Leírás

Írásaink főként édesanyáknak szólnak. A mindennapokhoz szeretnénk gyakorlatias ötleteket adni, nagyrészt saját- és családunk EGÉSZségének megőrzéséről - több szempontból is megközelítve - egy kis kreativitással, és szívvel-lélekkel megspékelve. Részletek Rólunk/bemutatkozó.

logkredieszujbarna.jpg

Bejegyzések

Felhasználói feltételek

A krediesz.blog.hu használatával kijelented, hogy minden tekintetben elfogadod az alábbi feltételeket, függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen elolvastad-e vagy sem.

A krediesz.blog.hu-n található tartalom a szerzők szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogi védelem alatt állnak (1999. évi LXXVI. tv. alapján). Azok bárminemű – akár részleges – másolásához a szerzők előzetes írásbeli engedélye szükséges. A KreDieSz blogról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a krediesz.blog.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a krediesz.blog.hu-ra.

A krediesz.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, mindazonáltal a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal. Az oldalon található cikkek célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ezek nem helyettesítik szükség esetén az orvos vagy más szakember felkeresését. Az oldalakon közzétett információk tájékoztató jellegűek, ezért felhasználásuk esetén az oldal szerzőit, illetve üzemeltetőjét semmilyen felelősség nem terheli.

zselyke_190.jpg

zoldsalatablogra.jpg

salamonbannerblogra.jpg

edesterhem_190.jpg

borosa.jpg

hcsillabanner.jpg

style_kids_szakerto.jpg

DÁblog.jpg

Az igazi csodatápszer: az anyatej

2013.01.23. 09:05 KreDieSz

szopis.jpg11+1 érv, amiért ezt így gondoljuk:

  1. A baba az anyatejet bármilyen más tápláléknál jobban tudja hasznosítani. Az anyatejben a vastartalom biológiai hozzáférhetősége például 50 százalékos(!), ami több, mint hétszerese, mint a tápszerekben (7 százalék), vagy a csecsemőknek adott gabonatermékekben (4 százalék) lévőé. Az anyatej kalcium tartalmának 75 százaléka szívódik fel a csecsemő szervezetében, míg a tehéntejalapú tápszer esetében ez mindössze 50 százalék. Féléves kor után sem érdemes tápszerre vagy tehéntejre áttérni, mivel az anyatej ezeket az előnyöket a csecsemő hat hónapos kora után is megőrzi. A WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol. A WHO és az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek kétéves koráig vagy akár azon túl is folytassák a szoptatást, addig, amíg a kicsi magától lemond róla.
  2. Az anyatej élő immunanyagok kincsesbányája, ami segíti a csecsemő még fejletlen védekezőrendszerét a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Számos klinikai tanulmányban kimutatták már, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben. A szoptatás hosszú távon is védőhatást nyújt a babának a betegségekkel szemben! Csökkenti többek közt a cukorbetegség, a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázatát
  3. A szoptatás csökkenti a napjainkban oly gyakori allergiás megbetegedések kockázatát is. Feltételezik, hogy ebben szerepet játszanak az anyatej gyulladást csökkentő hatóanyagai, valamint a leggyakoribb allergének, mint a tehéntej, szója (azaz a gyakori  tápszeralapanyagok) mellőzése.
  4. Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikrobás összetevőket is tartalmaz, ezáltal arra is alkalmas, hogy alkalmanként orrcseppnek, szemcseppnek használjuk. A sebes mellbimbóra is az egyik legjobb gyógyír, mert segíti a gyógyulását.A benne található laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók, mint például a kóli, sztafilokokkusz, sztreptokokkusz, nem tudnak elszaporodni. A laktoferrin úgynevezett immunmodulátor szerepet is betölt, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.
  5. Az anyatej bifidus faktor tartalma elősegíti a hasznos tejsavbontó baktériumok termelődését, így támogatva az egészséges bélflóra kialakulását
  6. A szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat megfelelő fejlődését
  7. Az anyatej könnyen emészthető és az összetétele mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik mind mennyiségileg, mind minőségileg - egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik az összetétele.
  8. A szoptatással nem csak egyszerűen táplálékot gyújtunk gyermekünknek: komfort- és biztonságérzetet ad a babáknak, illetve segíti az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását, az érzelmi biztonság megteremtését.
  9. A szoptatás előnyösebb az anyukának is, mert segít leadni a várandóság során felszedett kilókat, mivel az anyatej termelésével napi 500 kcal-t égetünk el. A hosszú ideig szoptató nőknél csökken a petefészekráknak, a mellrák bizonyos típusainak, a csontritkulásnak és az elhízásnak a kockázata.
  10. Mindig friss, steril, tökéletes a hőmérséklete, nem kell pepecselni az elkészítésével - azonnal fogyasztható és mindig kéznél van, semmilyen eszköztár nem szükséges hozzá
  11. Természetes és igazi "zöld", környezetbarát megoldás

+1: a legolcsóbb megoldás, hiszen teljesen ingyenes

További, részletes és megbízható információkat a szoptatásról a La Leche Liga Magyarország oldalán vagy a Szoptatásért Magyar Egyesületnél találhatsz.

Tippeket a sikeres szoptatás kezdetekhez itt találsz: Sikeres szoptatás már a kezdetektől?!

Ha tetszettek a fent olvasottak, látogass el weboldalunkra, vagy csatlakozz FB csoportunkhoz, ahol minden nap friss írásokkal és ajánlókkal várunk.

Rita

Szólj hozzá!

Címkék: szoptatás baba-mama

A bejegyzés trackback címe:

https://krediesz.blog.hu/api/trackback/id/tr655037241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása